El caos polític que viu l'Iraq va arribar ahir al seu zenit amb el nomenament del xiïta Haider al Abadi com a nou primer ministre, que en principi desallotja del poder el cap de govern interí, Nuri al-Maliki, encara que Maliki no sembla disposat a renunciar al càrrec.

Enmig de l'ofensiva gihadista de l'Estat Islàmic (EI) al nord de l'Iraq i d'una polarització política sense precedents, el president del país, Fuad Masum, va encarregar la formació de govern a Al Abadi, fins ara vicepresident del Parlament.

En l'acte van participar alguns dels principals líders polítics del país, com el president del Parlament, el sunnita Selim al Yaburi, o el cap de la coalició xiïta més important, l'Aliança Nacional, Ibrahim al Yaafari, que va postular el primer ministre designat.

"La seguretat de l'Iraq està a les seves mans. Els assumptes han de tornar al seu curs normal", va dir el president Al-Abadi després encomanar la seva missió.

No obstant això, sobre el futur més proper d'Al Abadi planen diferents amenaces. La primera és saber com es captindrà Al-Maliki, disposat a prosseguir un tercer mandat i que va anunciar una querella contra el president per violar la Constitució.