L'absència de vigilància policial a les costes marroquines de l'Estret és la principal raó de l'arribada d'immigrants a les costes del sud d'Espanya en proporcions desconegudes en els últims anys, han coincidit avui diverses fonts.

Segons van dir a Efe fonts pròximes a la policia i també d'una ONG d'assistència als emigrants, els agents de la Gendarmeria Reial i les Forces Auxiliars (cos de suport antiavalots) han estat concentrats en les dues grans ciutats de la regió, Tànger i Tetuan, però absents de les costes de l'Estret.

Aquestes dues ciutats, com les de la resta de la costa marroquina, estan aquests dies amb màxima ocupació turística.

Contactat per Efe, el ministeri de l'Interior marroquí no ha donat la seva versió dels fets ni explicacions sobre els fets.

Des del col·lectiu de suport als immigrants Caminant fronteres a Tànger, l'espanyola Helena Maleno, que fa uns quants anys que fa tasques d'ajuda als subsaharians, explica que "mai havia vist res semblant: els immigrants sortint al mar com qui va d'excursió".

"Res de sortides clandestines. La gent va començar a córrer la veu que no hi havia control, que podien passar de qualsevol manera. Molts se'n van anar sense res, van deixar la meitat de les seves pertinences a la casa de Tànger", afegeix.

També ha pogut influir el bon temps a la zona de l'Estret, amb un mar inusualment tranquil durant molts més dies del que és habitual, van dir residents a la zona.

Aquest bon temps explica també l'enorme afluència de públic a les platges del nord del Marroc (com de la resta del país), de manera que les sortides de les llanxes pneumàtiques passen més fàcilment desapercebudes.

Mil rescatats en dos dies

Només en el dia d'ahir fins a mitja tarda els agents de Salvament Marítim espanyol havien rescatat gairebé 700 emigrants a bord de 70 embarcacions en les aigües de l'Estret, als quals cal sumar els 300 arribats el dia abans, unes xifres inèdites des de fa anys.

Les llanxes pneumàtiques en què es traslladen els immigrants, que poden portar a unes deu persones, es troben amb facilitat en alguns comerços de Tànger, on són venudes com embarcacions esportives típiques de l'estiu ia les que és fàcil acoblar un motor de gasoil.

Per la seva banda, els mitjans marroquins guarden silenci sobre aquesta onada d'embarcacions irregulars.