El Tribunal Suprem va rebre ahir de la jutgessa Mercedes Alaya la investigació dels ERO que afecta els aforats en aquest cas, entre els quals hi ha els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, que figuren com a "preimputats" des del setembre del 2013. Fonts d'aquest tribunal van informar que el tribunal va rebre ahir el document de la jutgessa de Sevilla, que va acompanyat de vint dels vuitanta toms del sumari del cas, encara que no van concretar els noms dels aforats que hi apareixen.

La jutgessa feia diversos mesos que treballava en l'escrit d'inhibició al Suprem després que en el cas fossin "preimputats" diversos aforats, entre els quals el diputat Chaves i el senador Griñán.

La Fiscalia Anticorrupció va demanar després a la jutgessa dels ERO que dividís la causa en peces, una per a cada ajut investigat, i que n'elevés al Suprem dues: la dirigida contra Chaves i Griñán, i la referida a la Serra Nord de Sevilla.

No obstant això, l'Audiència de Sevilla va confirmar la decisió d'Alaya de no dividir la causa en peces perquè no anés arribant al Suprem "per degoteig".

A més de Griñán i Chaves, hi ha cinc exconsellers de la Junta que també estan aforats: Carmen Martínez Aguayo, Antonio Ávila, José Antonio Viera, Manuel Recio i Francisco Vallejo. Segons les mateixes fonts, la Sala de Vacances del Suprem podria dictar els pròxims dies una providència per demanar al fiscal que es pronunciï sobre l'exposició raonada, tot i que no es preveu que es designi instructor de forma imminent. El cas dels ERO investiga 401 ajudes i queden per fer importants proves, com ara la declaració dels quatre auditors de la Intervenció General de l'Estat en l'informe en la qual es basarà la futura imputació als aforats.

En aquest peritatge, els interventors van afirmar que els consellers andalusos d'Economia entre el 2000 i el 2009 no van adoptar les "mesures necessàries" per evitar les "irregularitats", que els pagaments es van fer de manera indeguda i que els fons "mai van haver de destinar-se a subvencions sociolaborals".

El sumari dels ERO, que amb els seus 201 imputats ja ha superat el cas Malaia de Marbella en nombre d'acusats, acumula 300.000 folis i analitza 126 expedients d'ajudes de prejubilació (amb 582 milions d'euros pagats) i 275 subvencions a empreses (amb 127 milions) concedides entre el 2000 i el 2010, tot i que el 15 de juliol passat la jutgessa va acordar ampliar-lo a les subvencions del 2011 i del 2012.