El president rus, Vladímir Putin, va reconèixer ahir a la ciutat de Jalta, a l'annexionada Crimea, que l'Exèrcit rus va intervenir a la península per garantir la celebració del referèndum sobre la reunificació. "Realment hem fet servir les nostres Forces Armades, però només per donar a la gent que viu en aquest territori la possibilitat d'expressar la seva opinió sobre el seu futur", va dir Putin durant la reunió amb representants dels grups parlamentaris russos.

Putin va qualificar de buides i sense fonament les acusacions d'Occident a Rússia per l'annexió de Crimea, en entendre que és un territori històricament rus que va ser injustament integrat a Ucraïna el 1954, quan tots dos formaven part de la URSS. "Pot ser que hagi estat la primera vegada que s'ha celebrat aquí un plebiscit i un referèndum sobre qüestions vitals per a la gent que viu en aquest territori", va afegir el mandatari rus, que, d'altra banda, va anunciar la creació d'un cos militar específic per a la defensa de la península. "El ministeri de Defensa ha preparat un annex al programa de rearmament i un programa específic per a la creació i desenvolupament d'un cos militar a Crimea. He donat el vistiplau a aquest programa", va apuntar Putin.

Rússia va demanar ahir a les autoritats ucraïneses i als separatistes que declarin un alto el foc per garantir la seguretat d'un comboi rus amb ajuda humanitària per a la població a la zona de conflicte. "És necessari per garantir la seguretat de l'acció humanitària en marxa. La dificilíssima situació al sud-est ucraïnès exigeix un alto el foc", va afirmar la cancelleria russa en un comunicat.

Precisament, durant tota la jornada d'ahir, les forces governamentals ucraïneses van atacar amb artilleria pesada el centre de la ciutat rebel de Donetsk, segons fonts dels insurgents prorrussos.

Un civil va morir i tres transeünts van resultar ferits per metralla quan un projectil va caure en una cruïlla de carrers a Donetsk, informa l'agència oficial russa RIA-Nóvosti. Altres projectils van impactar en altres zones de la ciutat, inclòs el pati d'un hospital i una zona residencial de xalets, mentre que dos centres comercials van rebre danys de diversa consideració. "Ha començat el bombardeig de la ciutat", va assegurar Andrei Purguin, viceprimer ministre de l'autoproclamada república popular de Donetsk.

Segons els rebels, una persona ja havia mort i onze més van rebre ferides durant l'atac nocturn efectuat per les forces lleials a Kíev, que sempre ha negat l'ús d'artilleria pesant i aviació contra zones poblades. Per aquest motiu, l'alcalde de la ciutat ha demanat a la població que no surti als carrers sota cap circumstància, ja que se sentien explosions a gairebé tot Donetsk, la principal plaça forta dels rebels. "La situació a Donetsk és tensa. Segons els matixos ciutadans, pràcticament en tots els barris de la ciutat se senten sons d'artilleria pesant i explosions", assenyala el comunicat municipal.

Les autoritats locals van informar sobre diversos incendis en diverses localitats pròximes a Donetsk, com Mospino, on diverses persones van resultar ferides en ser atacat el recinte d'una mina hullera local. Durant els últims tres dies 74 civils han mort i 116 han resultat ferits durant els aferrissats combats a la regió de Donetsk.