La pressió migratòria que viu Melilla des de fa mesos ha crescut fins a l'extrem que durant 72 hores s'han produït fins a sis intents massius d'entrada a través de la tanca, en què han participat uns 1.600 subsaharians.

El president del govern, Mariano Rajoy, ha destacat la "situació difícil" de Melilla i l'estret per aquests intents d'entrada i ha advocat per una política "contundent" contra la immigració il·legal, que confia que lideri Itàlia, un altre dels països afectats per l'arribada d'immigrants i que ocupa la presidència de torn de la UE.

L'última de les temptatives d'accés a Melilla per part de subsaharians es va produir ahir a partir de les 7.30 hores i hi van participar unes 250 persones, de les quals només una va aconseguir accedir a la ciutat autònoma.

Uns 15, segons xifres de la delegació del govern, es van quedar enfilats a la tanca -alguns durant gairebé dues hores-, encara que, com va passar dimecres, finalment van ser lliurats al Marroc, fet que Amnistia Internacional qualifica d'"expulsions il·legals".

Prèviament, agents de la Guàrdia Civil, enfilats en escales, havien negociat amb els immigrants perquè baixessin, cosa que finalment van fer, obligats per la presència de dos agents marroquins que, enfilats a la tanca des del seu territori, van amenaçar i colpejar algun dels subsaharians.

Es van viure llavors alguns moments de tensió, als quals es va sumar la caiguda d'un altre dels enfilats des d'una altura de quatre metres i la veloç fugida per la zona de l'entrevallat d'un altre immigrant, que havia de ser entregat al Marroc i que, poc després, va ser interceptat.

Com la resta de dies, durant l'intent de salt a la tanca, la carretera de circumval·lació que discorre paral·lela al perímetre va ser tallada en alguns trams, amb un fort desplegament policial. Els agents portaven guants i màscares, elements que els han distribuït davant la creixent preocupació pel virus d'Ebola.

No obstant això, l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) es queixa de la manca d'informació i de mesures, no només per evitar l'Ebola, sinó també altres tipus de malalties, com ara la meningitis.

També aquesta associació troba a faltar un protocol d'actuació a la tanca per evitar casos com la investigació oberta pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Melilla, que ha demanat identificar els guàrdies civils que van presenciar una suposada agressió d'un gendarme marroquí el 18 de juny.

Malgrat el gran nombre d'immigrants que han provat d'entrar els últims dies, només 80 han creuat a la ciutat, gràcies, segons la delegació del govern, a la cooperació hispanomarroquina.

També hi influeix l'anomenada malla antiescalada instal·lada, que, si bé no és infranquejable, sí que dóna més temps de reacció a les forces i cossos de seguretat per poder desplegar-se.

Enfilar-se a la malla

No obstant això, els immigrants ja busquen fórmules per poder fer front als petits forats de la malla, que impedeixen introduir-hi els dits i això dificulta, com el seu nom indica, poder-s'hi enfilar.

Garfis, àncores, cargols a les sabates i escales casolanes són alguns dels elements utilitzats per poder escalar i aconseguir el seu somni anhelat: trepitjar Europa sense sortir d'Àfrica.