La jutgessa dels ERO, Mercedes Alaya, ha dit en la seva exposició raonada al Tribunal Suprem que dividir la causa en un procediment per a cada ajut provocaria un "caos processal", sentències contradictòries i una vulneració de la seguretat jurídica.

A l'exposició raonada, a la qual ha tingut accés Efe, en la qual demana al Suprem investigar els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i set exconsellers, la jutgessa explica que per a ella seria més còmode crear una peça per a cada ajut investigat, però afegeix que "aquesta fórmula, lluny d'agilitar, elevarà exponencialment les dificultats de la tramitació de la causa, i la farà impossible".

Per a això, es basa en el fet que els presumptes delictes són continuats en el temps, ja que al llarg de deu anys, "sota la publicitada finalitat de la pau social, en funció d'una política discrecional de favors", s'emmascarava "una realitat de proselitisme polític continuat en el temps".

En aquesta exposició raonada, a la qual ha tingut accés Efe, Alaya explica els presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabals públics que atribueix als 201 imputats i diu que aquesta "realitat jurídica" del delicte continuat "quedaria sense contingut en el cas de que es fes l'enjudiciament per separat, amb la consegüent repercussió en la penalitat".

A més, obrir una peça per a cadascuna de les dues-centes ajudes sota sospita seria "clarament perjudicial" per a alguns responsables aforats com els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i els exconsellers José Antonio Viera i Francisco Vallejo, als quals es podrien imposar "tantes penes com judicis es celebrarien".

A això afegeix que existeix "connexitat objectiva i subjectiva" entre els casos investigats i que "el risc de fallades contradictòries constitueix, més que una simple probabilitat, un perill obvi, seriós i indiscutible".

Es tracta d'un risc "que no hauria d'anar, segons el parer d'aquesta instructora, ja que podria atemptar contra la seguretat jurídica" i produir "el que molts han anomenat un autèntic caos processal". En aquest cas s'investiga "un sistema d'ajudes sociolaborals instaurat per la Junta al llarg de més d'una dècada, que partiria d'una decisió política que, continuada en el temps, va ser renovada en cada exercici econòmic".