L'organització humanitària Metges Sense Fronteres (MSF) va advertir que el brot d'Ebola avança més ràpid que els esforços per aturar-lo i que es tardarà uns sis mesos a controlar-lo. "En els propers sis mesos hauríem de posar sota control l'epidèmia. Aquesta és la meva intuïció", va explicar la presidenta de MSF, Joanne Liu, en una roda de premsa celebrada a Ginebra després de tornar d'un viatge de deu dies a la regió afectada.

Va afegir que la clau és estabilitzar la situació a Libèria, país on el nombre de morts s'ha accelerat en els darrers dies, per poder contenir el brot a la resta d'Àfrica Occidental. "Mai havíem vist això. Es necessita una nova estratègia perquè l'Ebola no està confinat a unes quantes aldees, sinó que es propaga en una ciutat d'1,3 milions d'habitants com Monròvia", va assegurar la responsable de MSF.

En descriure el que va observar durant el seu viatge, Liu va assenyalar que hi ha un clima de por, com "en temps de guerra" a la regió en la qual coincideixen les fronteres de Guinea Conakry, Sierra Leone i Libèria, on es va detectar inicialment el brot.

Liu va considerar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va tardar massa a declarar aquesta situació com una emergència de salut pública internacional -decisió presa el dia 8 passat- i que ara és urgent determinar com traslladar això "a accions concretes en el terreny".

Poc abans, l'OMS va reconèixer que les estadístiques de persones infectades i mortes per l'Ebola estan àmpliament subestimades, fet pel qual es va comprometre a coordinar un "augment massiu de la resposta internacional" a aquesta malaltia.

Al mateix temps, va assegurar que el risc que el virus s'encomani en un avió és baix, però va avalar les mesures de prevenció que els països amb contagiats i altres estan prenent a aeroports i punts d'entrada per detectar possibles persones infectades. L'actual brot d'Ebola és el més greu de la història, amb 1.069 persones mortes i 1.975 casos confirmats.

Una infermera nigeriana, que va cuidar el nord-americà mort a finals de juliol pel virus de l'Ebola a Lagos, va morir a causa d'aquesta mateixa malaltia, que ja ha matat quatre persones al país. La víctima, Justina Obi Echelonu, va morir de matinada després d'haver estat posada en quarantena en haver atès el nord-americà Patrick Sawyer, que va viatjar a Nigèria des de Libèria i es va convertir en la primera víctima mortal del virus en territori nigerià.

"El nombre total de persones sota vigilància a Lagos és ara de 169", va detallar el ministre de Sanitat, Onyebuchi Chukwu, citat pel diari local The Vanguard. Aquests 169 infectats van tenir contacte amb les persones que van ser posades en quarantena després de mantenir un contacte directe amb Sawyer, va explicar el ministre.

"Després d'haver completat el període d'incubació de 21 dies, ja han pogut tornar a les seves vides normals", va assenyalar Chukwu en referència al primer grup posat en quarantena. Després que el passat 25 de juliol Sawyer morís per Ebola a Nigèria, tres persones més -dues d'elles infermeres- van morir a causa del virus.