El comboi rus amb ajuda humanitària va arribar ahir a la frontera amb Ucraïna, on haurà de ser revisat pels funcionaris de duanes ucraïnesos i la Creu Roja, llarg procés que amenaça de provocar un nou agreujament de la tensió a la zona.

"El Comitè Internacional de la Creu Roja es farà càrrec de l'ajuda humanitària [russa]. Volem que tota la gent que pateix a causa de les activitats terroristes tornin a la normalitat", va anunciar Petró Poroixenko, president ucraïnès. Després de tres dies de travessia des de Moscou, la columna amb els 262 camions pintats de blanc va parar en sec en el pas fronterer rus de Donetsk, on els periodistes van poder fullejar lliurement el carregament d'aliments, sacs de dormir i generadors elèctrics.

A l'altre costat hi ha el lloc ucraïnès de Izvárino, en mans dels separatistes prorussos i el punt més probable pel qual el comboi humanitari penetrarà en el territori d'Ucraïna. Segons va informar el comandament militar ucraïnès, "la càrrega anirà a Lugansk", ciutat rebel assetjada que es troba a la vora de la catàstrofe humanitària, ja que no té aigua i llum des de fa dues setmanes i ha estat abandonada per la meitat del seu gairebé mig milió d'habitants.

La Guàrdia Fronterera i el Servei de Duanes d'Ucraïna van rebre ahir l'autorització per creuar la frontera entre Ucraïna i Rússia i desplaçar-se a la zona d'estacionament del comboi, però a última hora d'ahir no havien començat encara les tasques de revisió. Abans, segons va explicar Andrei Lisenko, portaveu del Consell de Seguretat Nacional i Defensa, la Creu Roja ha de certificar que es tracta d'un carregament humanitari, per al que requereix una llista detallada del que conté el comboi. "Els nostres especialistes no han rebut encara cap documentació de la Creu Roja sobre aquest carregament. Així que la rebem, els guàrdies fronterers i els funcionaris duaners procediran a la seva formalització", va dir.

L'arribada d'aquest comboi coincideix amb la denúncia de les autoritats d'Ucraïna de l'entrada d'una columna de blindats russos a la regió de Lugansk, a l'est del país, on les forces governamentals combaten les milícies separatistes prorusses. "La intel·ligència militar va confirmar que una columna de transports blindats i camions va travessar la frontera pel pas Izvárino, tancat temporalment, i va entrar en el territori del nostre Estat", va explicar el portaveu del comandament de les forces ucraïneses que actuen en aquesta zona del país, Alexéi Dmitrashovski.

Per altra banda, almenys onze civils van morir i altres vuit van resultar ferits sota foc d'artilleria en les darreres hores a Donetsk, a l'est d'Ucraïna, van informar les autoritats municipals d'aquesta ciutat, escenari de combats entre les forces de Kíev i els separatistes prorussos. Al voltant d'un centenar de projectils van ser llançats contra la localitat de Móspinskaya, propera a Donetsk, on el 40% dels edificis van quedar danyats i uns 20 habitatges unifamiliars van ser totalment destruïts. En els últims quatre dies, més de 80 civils han mort i més de 120 han resultat ferits.