La Universitat de Barcelona (UB) està entre les 200 millors del món, segons la classificació acadèmica mundial coneguda com a Rànquing de Xangai de l'any 2014, publicat ahir i que situa a una dotzena d'institucions acadèmiques espanyoles entre les 500 més destacades en l'àmbit mundial.

Per primera vegada, una universitat espanyola -la de Barcelona- figura entre les 200 considerades millors de la llista, actualitzada recentment per la Universitat Jiao Tong de aquesta ciutat xinesa. Altres tres -l'Autònoma de Barcelona (UAB), l'Autònoma de Madrid i la Universitat de Valenciana- apareixen en la part mitjana de la taula, en el grup comprès entre els llocs 200 i 300 de les 500 que la formen.

No obstant això, baixa llocs la Universitat Complutense de Madrid, que l'any passat estava en l'anterior grup i que ara ha passat a col·locar-se entre el 301 i el 400, de la mateixa manera que la Politècnica de València, la de Granada i la Pompeu Fabra.

També han estat incloses en aquest rànquing, però ja entre les classificades del 401 al 500, la Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat del País Basc, la de Santiago de Compostel·la i la de Saragossa. Els cinc primers llocs estan copats per les institucions acadèmiques nord-americans de Harvard, Standford, Massachusetts Institute of Technology i Califòrnia-Berkeley, a més de la britànica Cambridge. Per elaborar la classificació es tenen en compte paràmetres de qualitat com el nombre de publicacions en revistes internacionals de prestigi reconegut i el nombre de cites dels treballs dels seus investigadors.