El secretari general adjunt d'Esquerra Republicana de Catalunya, Lluís Salvadó, va qualificar de "declaracions poc afortunades d'agost" les darreres opinions d'alguns membres del Govern d'Artur Mas que apuntaven a la possibilitat d'ajornar la data de la consulta si el Tribunal Constitucional arriba a vetar-la i que en la formació republicana han generat "dubtes i sorpreses".

En una entrevista feta a Catalunya Informació, Salvadó es va mostrar severament convençut que "el futur de Catalunya no el marcarà el Constitucional", i que davant una eventual suspensió cautelar, els partits que defensen la consulta i la societat civil han de poder decidir els "futurs passos". Salvadó va qualificar de "pura fantasia" la proposta del socialista Miquel Iceta de pactar la consulta amb l'estat.

"Espero que siguin quatre declaracions poc afortunades de l'agost", va assegurar Salvadó en referència amb les opinions d'alguns membres del Govern que apuntaven a la possibilitat d'ajornar la consulta si aquesta és vetada pel Constitucional. Salvadó creu que quan torni l'activitat parlamentària tots els partits favorables a la consulta, i especialment Convergència i Unió, no es desviaran de "l'objectiu bàsic", que no és altre que poder votar en la consulta del 9 de novembre.

El dirigent republicà va recordar que "no arribarem a la independència seguint els dictats del Tribunal Constitucional", i va assegurar que "l'única lleialtat" vàlida en aquest moment és cap al poble de Catalunya.

En l'escenari d'una suspensió cautelar de la consulta, Salvadó va afirmar que el pas següent l'han de decidir "els partits compromesos amb la consulta i la societat civil". En aquest sentit, descarta que l'estat espanyol pugui prendre "mesures dràstiques" i de tipus militar, i es va mostrar convençut que "si les institucions catalanes i el poble català mostren fermesa, l'estat espanyol haurà de fer un pas enrere".

Salvadó es va referir a les declaracions que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer aquest dissabte a l'Agència Catalana de Notícies, en què oferia un nou pacte al Govern per aconseguir buscar la manera de fer una consulta legal i acordada. Salvadó ho va qualificar d'"utopia" i de "pura fantasia".

En la mateixa línia, es va referir a la posició d'Unió Democràtica, que "va arribar a la conclusió que la paret és molt dura", i en concret al seu líder, Josep Antoni Duran Lleida, que "és qui més ho ha intentat i és qui més sap que no hi ha tercera via".

El dirigent republicà també es va referir al cas Pujol. Va demanar que l'expresident comparegui al Parlament per aclarir aquest cas, però que la creació d'una comissió d'investigació només es plantejaria si després de la compareixença no s'haguessin esvaït els "dubtes". Salvadó va criticar que les "estructures de l'estat espanyol han estat permetent i tolerant tot això i ara ho estan utilitzant amb finalitats polítiques".