A un mes del referèndum sobre la independència d'Escòcia, els partidaris del "sí" desgranen arguments econòmics i recorren a símbols històrics per intentar donar un gir a les enquestes, que vaticinen una victòria dels defensors de la unió. El nacionalista Alex Salmond ha convençut milers d'indecisos en els últims mesos, però encara està lluny de superar en suports Better Together ("Millor junts"), la campanya contrària a la separació que han llançat els tres partits majoritaris del Regne Unit -conservadors, laboristes i liberaldemòcrates.

Els escocesos disposats a votar per la independència són el 4 % més a l'agost que al juliol, el 38 % en total, segons l'última enquesta de la firma ICM, mentre que els partidaris del "no", el 2 % més que fa un mes, arriben al 47 %.

Salmond, un polític hàbil en el cara a cara, confiava que els debats televisats a la recta final de la campanya per al referèndum marcarien un punt d'inflexió en els sondejos de cara a la cita amb les urnes del 18 de setembre, però fins ara no semblen haver-li atorgat avantatge. Només un 19% dels espectadors van percebre com a guanyador el líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) en el debat que va mantenir amb el laborista exministre d'Economia Alistair Darling, que va esgri?mir l'estabilitat de la lliura esterlina com a principal argument perquè Escòcia romangui al Regne Unit.

Després d'aquesta derrota parcial, el ministre principal escocès ha continuat subratllant el seu argument econòmic fonamental -que Escòcia, rica en petroli, seria un país pròsper per si mateix-, si bé ha afegit a més nous elements simbòlics a la seva campanya.

Per marcar l'últim mes abans del plebiscit, Salmond va triar ahir diumenge l'abadia d'Arbroath, un lloc representatiu en la història escocesa, per fer un discurs centrat en els beneficis financers de la independència. "El nostre projecte preveu que en un període de 15 anys els ingressos fiscals augmentaran en 5.000 milions de lliures (6.200 milions d'euros), xifra que representa unes 1.000 lliures (1.240 euros) per cada home, dona i nen a Escòcia", va sostenir Salmond.

El líder nacionalista va llançar el seu missatge des del mateix escenari on l'any 1320 es va redactar l'anomenada "Declaració d'Arbroath", un text en llatí que més de mig centenar de nobles escocesos van remetre al papa Joan XXII per recalcar la seva sobirania i el seu dret a utilitzar la força militar per defensar-se.

En aquest context, Salmond va tornar a dirigir-se als indecisos, la principal preocupació dels quals, segons les enquestes, és la viabilitat econòmica de la independència. "El nostre producte interior brut per capita és més gran que el del Regne Unit, França i Japó", va subratllar el líder de l'SNP, que va lamentar que Escòcia "ha contribuït a les arques del Regne Unit més que la resta en els últims 33 anys". Per recalcar el seu argument, Salmond va recordar de nou que Escòcia "té reserves de petroli i gas que duraran dècades, i energies renovables que duraran per sempre".

El ministre principal escocès intentarà durant les quatre setmanes que falten per al referèndum contrarestar l'argument que ha resultat més eficaç als partidaris del "no", la negativa de Londres que Escòcia mantingui la lliura esterlina si abandona el Regne Unit. L'estratègia del Govern britànic ha minat el full de ruta de l'SNP, que en el Llibre Blanc en què va detallar els seus plans per a una Escòcia independent confiava en la lliura com la moneda del nou país i no preveu la creació d'una nova divisa, que naixeria sense la confiança dels mercats internacionals.

Davant el repte plantejat per Londres, Salmond ha suggerit que Escòcia podria mantenir la lliura de manera informal, com altres països fan amb el dòlar, si bé aquesta solució implicaria que el Banc d'Anglaterra deixaria de donar suport a les entitats comer?cials escoceses en cas de crisi, el que danyaria la seva imatge cap a l'exterior. Aconseguir la protecció del Banc Central Europeu (BCE), per altra banda, si Edimburg decidís adherir-se a l'euro, podria ser un procés llarg.