La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha considerat aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que els partits polítics favorables a la consulta i el Govern de Catalunya "deuen tenir un pla B" per si el 9 de novembre no es pot votar. Segons Forcadell, però, aquestes alternatives no es posaran sobre la taula fins que "arribi el moment", perquè ara el que cal és "posar totes les condicions per fer el pla A". A més, tot i considerar que la consulta se celebrarà "legalment perquè es farà dins la legalitat catalana", ha alerta que "el algun moment o altre" del procés cap a la independència "s'haurà de trencar la legalitat espanyola" perquè l'Estat "no ho permetrà"

El debat sobre el 9-N i la reacció que s'ha de tenir si l'Estat o el Tribunal Constitucional impedeixen la consulta és el que ha centrat l'actualitat política de les darreres setmanes. Des de l'ANC, Carme Forcadell, té molt clar que, tot i que ara ho neguin, partits i Govern tenen alternatives preparades i un pla B previst si el 9 de novembre no es pot votar. "Jo crec que el deuen tenir. Nosaltres també tenim un full de ruta. Ells el deuen tenir i quan arribi el moment, que el posin sobre la taula", ha assegurat, tot admetent que entén que no s'expliquin aquestes alternatives perquè ara l'objectiu és "tenir les condicions per al pla A, que és la consulta del 9 de novembre".

En aquest sentit, ha assegurat que amb el Govern i amb els partits favorables a la consulta, l'ANC "només parla del pla A" i que, per tant, desconeix quines són les alternatives que plantejarien ni si hi ha o no acord entre ells. El que sí té clar Forcadell és que tots ells "coincideixen que la consulta s'ha de fer" i que "depèn de nosaltres". "El que no podem permetre és que algú de fora de Catalunya decideixi el que fem a Catalunya. Això els polítics catalans no ho poden permetre", ha dit en relació a la possible intervenció del Tribunal Constitucional per aturar la convocatòria de la consulta. Amb tot, Forcadell ha assegurat que "no tem en absolut" per la continuïtat del procés cap al 9 de novembre i la possible independència.

I és que si no es pot celebrar finalment la votació del 9-N, Forcadell creu que "s'hauran de replantejar moltes coses". En aquest sentit, ha insinuat que fins i tot el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria de posar fi a la legislatura i avançar les eleccions per convocar-ne unes amb caràcter plebiscitari. "Si hi ha un mandat democràtic per fer la consulta i es decideix no fer-la, el mandat no s'ha complert i és pel que es va presentar a les eleccions. El Govern està obligat a complir amb la consulta, i de la mateixa manera que quan el pacte fiscal no es va complir va avançar eleccions...", ha sentenciat. El que sí ha demanat Forcadell, és que si s'han d'acabar celebrant unes plebiscitàries perquè no es fa la consulta, es convoquin "el més aviat possible, per descomptat".

D'aquest possible procés electoral plebiscitari, segons la presidenta de l'ANC, hauria d'acabar sortint una declaració unilateral d'independència. Aquest pas, però, Forcadell sap que no és "fàcil" i que no comptaria amb el vist-i-plau de l'Estat. Però és que per a ella, arribarà un dia en que aquesta relació directa amb la llei de l'Estat s'haurà d'acabar. "Qualsevol opció ha de trencar la legalitat espanyola, perquè malauradament la legalitat espanyola no ho permetrà. S'ha de continuar parlant i intentant acordar amb l'Estat. Però sabem que en algun moment o altre s'haurà de trencar aquesta legalitat", ha dit, tot matisant que per a l'ANC, celebrar el 9-N "és fer la consulta dins la legalitat catalana, no trencar la legalitat espanyola".