La consellera d'Hisenda i Administració Pública, María Jesús Montero, ha demanat al ministeri de Justícia l'establiment d'una "via exprés" jurídica que permeti agilitar els procediments per recuperar els diners públic que s'hagi pogut defraudar en el cas dels ERO. Montero ha reconegut que la quantitat recuperada en el frau dels ERO és "petita" en relació amb els diners defraudats, però ha afirmat que la mateixa administració autonòmica "és la primera que es veu incomodada per totes les garanties jurídiques que tenen aquells que han fet un ús indegut dels diners públics".

"Les garanties jurídiques no les posa la Junta, les obliguen les lleis. Estaríem encantats que pogués haver-hi un consens general a escala nacional per donar moltíssima més agilitat jurídica a través d'una via exprés a tots aquells procediments de reclamació de quantitats procedents de presumptes fraus o malversació", va argumentar Montero.

Per a la consellera, si no s'estableixen aquests mecanismes per part del ministeri de Justícia, aquests procediments "s'eternitzen als jutjats" i les resolucions tornen a ser objecte de recurs, de manera que no es produeix "un efecte que hauria de ser obligat: que en el moment en què es coneix que hi ha hagut frau es recuperin els diners amb la màxima celeritat possible".

Després d'explicar que la Junta "ni molt menys pot sentir-se satisfeta" amb la quantitat recuperada ni en el cas dels ERO ni en el dels cursos de formació, va indicar que els procediments jurídics actuals "són tediosos i extraordinàriament complexos".

Segons la seva opinió, els presumptes responsables del frau "s'agafen a qualsevol mecanisme per intentar fer una reclamació que impedeixi la recaptació efectiva dels diners pertinents", en "una cadena interminable que fa acabar la paciència a qualsevol, però no la de la junta, que serà intolerant amb el fet que es produeixi cap frau afegit", ha dit Montero.

Després d'insistir que el govern andalús posarà tots els mitjans necessaris per recuperar "fins a l'últim euro defraudat" i reconèixer que no és "aliena al profund malestar i indignació" que ha generat el frau en els cursos de formació, la consellera ha anunciat que s'intensificaran els controls per a les entitats que reben ajudes i subvencions de la Junta.

Així, ha indicat que es reforçaran els mecanismes a través de controls sobre aquestes empreses i es proposarà a l'Agència Tributària estatal un conveni de coordinació que permeti una "inspecció més exhaustiva".