A Espanya el 27,5 % de la infància viu per sota del llindar de la pobresa, una situació davant la qual cal "actuar ràpid", segons afirma el president d'Unicef Comitè Espanyol, Carmelo Angulo, que subratlla que el país inverteix "molt poc" en els nens.

En una entrevista a Efe, Angulo incideix que la inversió d'Espanya en la infància és dels més baixos d'Europa (1,4 % del Producte Interior Brut davant del 2 % de la mitjana europea) i que l'aplicació de les mesures en aquesta matèria "està sent ineficaç o no tan eficaç" com en altres països de l'entorn.

Unicef va presentar el juny passat el seu informe sobre la situació actual dels menors a Espanya, en què palesava que la dotació pressupostària destinada a la infància des del 2007 ha caigut el 6,8 % i el 14,6 % del 2010 al 2013. Angulo explica que més d'una vintena de països europeus destina un subsidi familiar per a cada fill nascut, una mesura que a Espanya seria de les que més reduirien la pobresa infantil de gairebé el 17 %.

"Invertim molt poc en els nens, la dotació pressupostària ha caigut [...] i afecta al nombre de persones que vol formar una família, la situació està retraient la natalitat", assevera el president d'Unicef del comitè espanyol, que considera "insuficient" la dotació del fons per combatre la pobresa (17,4 milions d'euros) distribuït pel govern a les comunitats autònomes.

Segons la seva opinió, "cal actuar ràpid" perquè la infància "és un bé social d'interès públic", la responsabilitat no es pot deixar en mans només de les famílies, sinó que també és de l'Estat, de la societat civil i de les empreses.

Per això, defensa que la infància sigui una prioritat per a totes les administracions, perquè "en el passat no ho va ser per a gairebé ningú", i argumenta que prova d'això és que quan Espanya es trobava en un dels moments de més creixement econòmic la pobresa infantil "ja era molt alta".

"No volem que es converteixi en un pim, pam polític perquè en el passat ningú no se'n va ocupar, per això proposem una mirada constructiva cap endavant", afirma Angulo, que lamenta que en "els temps de bonança i creixement" no es reforcessin els drets de la infància com s'han blindat les pensions. En aquest sentit, proposa un pacte d'Estat de totes les forces polítiques i socials perquè es recuperin els nivells d'inversió en aquesta matèria i blindin els drets de la infància. Per aconseguir-lo, explica que ja ha mantingut reunions amb el ministeri de Sanitat, comunitats autònomes i grups parlamentaris.