El president dels EUA, Barack Obama, es va mostrar ahir "consternat" per la decapitació del periodista nord-americà James Foley, segrestat a Síria el novembre del 2012, que va qualificar com "un acte de violència que agita la consciència del món sencer".

"Una cosa en què tothom està d'acord és que un grup com l'Estat Islàmic (EI) no té cabuda en el segle XXI", va assegurar Obama en una breu declaració per comentar l'assassinat del reporter, de 40 anys, a mans de gihadistes.

El governant va subratllar que "cap religió ensenya a massacrar innocents, i cap Déu just defensaria el que van fer ahir". "La vida de Foley marca un clar contrast" amb la dels gihadistes, que, va assegurar, "torturen nens i dones".

Per això, Obama va remarcar que "continuarem fent el que hem de fer" per derrotar l'EI, i va advertir que quan algú fa mal a un nord-americà en qualsevol lloc, Washington farà "el que calgui perquè es faci justícia".

La compareixença del president, des de la seva residència de vacances es va produir poc després que la Casa Blanca confirmés l'autenticitat del vídeo de la decapitació de Foley, difós dimarts en fòrums gihadistes d'Internet. Al vídeo, el reporter s'acomiada de la seva família i acusa el govern dels Estats Units de ser el culpable de la seva execució per la seva recent intervenció a l'Iraq, abans de ser degollat davant la càmera per un encaputxat que parla anglès.

A les imatges, a més de Foley, de 40 anys, apareix un altre periodista nord-americà segrestat, Steven Joel Sotloff, la vida del qual "depèn de la propera decisió d'Obama", segons diu en anglès l'autor de la decapitació.

Obama va informar, així mateix, que havia trucat als pares de Foley per donar-los el condol abans de la seva declaració.

D'altra banda el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va afirmar ahir que "sembla cada cop més probable" que l'encaputxat que va decapitar el periodista nord-americà James Foley sigui de nacionalitat britànica.

Cameron, que va suspendre les seves vacances per reunir-se a Londres amb alts càrrecs del ministeri d'Interior i responsables d'Intel·ligència, va condemnar la "brutal i bàrbara" execució del reporter segrestat. "Deixem clar el que és aquest acte. És un acte d'assassinat, d'assassinat sense cap justificació", va dir el cap del govern britànic als periodistes a la seva residència oficial de Downing Street després de la reunió.

"No hem identificat el responsable individual, però pel que hem vist, sembla cada cop més probable que es tracti d'un ciutadà britànic", va assenyalar Cameron. El ministre d'Exteriors, Philip Hammond, assegura que les forces de seguretat intenten identificar-lo.

El primer ministre va dir que aquesta possibilitat li resulta "profundament impactant", si bé va subratllar que és "de sobres conegut que molts ciutadans del Regne Unit han viatjat a l'Iraq i a Síria per prendre part en la violència extremista".

El premier conservador va sostenir que el Regne Unit ha de reforçar els seus esforços per impedir que més persones continuïn sortint del país per unir-se als gihadistes. "Retirar els passaports a aquells que estan pensant a viatjar, arrestar i perseguir aquells que participen en l'extremisme i la violència, retirar d'Internet el material extremista i fer tot el que sigui necessari per mantenir fora de perill la nostra gent. Això és el que farà aquest govern", va dir Cameron.