Els veïns de l'antic barri de pescadors de la Barceloneta es mantenen ferms en la seva lluita per abolir els pisos turístics, en una batalla ciutadana que no es limita a denunciar l'incivisme del turisme de borratxera, sinó que va més enllà i qüestiona el model turístic massiu de Barcelona.

Assentat en uns terrenys guanyats al mar el segle XV, el barri de la Barceloneta, on viuen 16.000 persones, és envaït cada estiu per hordes de turistes, atretes pels seus carrerons, les seves cases baixes, la seva deliciosa gastronomia i pel seu idíl·lic enclavament, al costat de les platges que Barcelona va condicionar gràcies als Jocs Olímpics del 1992.

El president de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, Oriol Casabella, exigeix a l'Ajuntament que es posi de manera immediata mans a l'obra per posar fi a l'incivisme d'alguns turistes, que es passegen seminus, orinen i vomiten al carrer o munten sorolloses festes als seus apartaments, i impedeixen descansar al veïnat.

Casabella ha advertit que els veïns es tornaran a manifestar perquè estan farts de ser víctimes del turisme de borratxera, que creu que es veu afavorit per la proliferació d'apartaments turístics il·legals.

Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, a Ciutat Vella hi ha un total de 604 apartaments turístics regulats, dels quals 72 es troben a la Barceloneta, on també hi ha cinc edificis amb llicència per acollir turistes. Però els veïns estan convençuts que al barri existeixen centenars de pisos turístics sense llicència, per la qual cosa Casabella ha demanat a l'Ajuntament que sigui inflexible i apliqui el règim sancionador previst per la llei, que preveu multes de fins a 90.000 euros per a qui llogui apartaments a turistes sense llicència.