El portaveu adjunt del PP, Santi Rodríguez, ha assegurat que el projecte de la Llei catalana de consultes surt "més debilitat" amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. En aquest sentit, ha posat de manifest les "discrepàncies" d'aquest òrgan alhora de valorar la legalitat de la consulta. "No hi ha una idea clara de la constitucionalitat del text", ha dit Vendrell en referència a que quatre dels nou membres del Consell han volgut presentar el seu vot particular amb discrepàncies a l'aval. El portaveu adjunt també ha demanat al PSC que no voti favorablement a aquesta Llei sinó "vol posar un llumí en mans d'un piròman". "El piròman és el Govern de CiU i ERC", ha aclarit.

El portaveu adjunt del Partit Popular, Santi Rodríguez, ha assegurat que el projecte de Llei de consultes "surt més debilitat del que va entrar". Segons Rodríguez, hi ha una "divisió dels membres del Consell de Garanties", que no tenen "una idea clara de la constitucionalitat" del referèndum del pròxim 9 de novembre.

Rodríguez també ha subratllat que el Consell de Garanties Estatutàries "no ha pres posició sobre la constitucionalitat de la pregunta del 9-N". "Que el Consell hagi omès pronunciar-s'hi ve a dir que el text no s'adequa ni a l'Estatut ni a la Constitució", ha afegit.

Ciutadans considera que el dictamen només serveix per "donar aparença de legalitat a una cosa que és il·legal" i creu que la lectura que n'ha fet el Govern és una "estafa política". Per la portaveu de la formació, Carina Mejías, és una "mentida" que el dictamen avali la consulta del 9N, tal i com ha expressat el conseller de Presidència, Francesc Homs. Per això, Mejías ha apuntat que el Govern "utilitza el CGE com un instrument per retorçar la llei" i manifesta que la consulta prevista pel 9N "no se celebrarà" perquè no té l'empara de la legalitat "diguin el que diguin el CGE i el conseller Homs".

Per la portaveu parlamentària de Ciutadans, Carina Mejías, que el Consell de Garanties Estatutàries avali la llei catalana de consultes és una "estafa política" que només serveix per "retorçar la llei" per fer una consulta "il·legal" ja que Catalunya no en disposa de les competències. A parer de Mejías, les apreciacions que ha fet el conseller de la Presidència, Francesc Homs, són "una estafa política" i el Govern utilitza el Consell de Garanties Estatutàries "com un instrument per retorçar la llei".