Un diplomàtic senegalès de 36 anys d'edat, que des de fa cinc anys viu a Barcelona, està ingressat aïllat a l'Hospital Clínic de Barcelona per la "remota" sospita que pot tenir Ebola, després d'haver estat tres dies a Guinea Conakry, país amb diversos casos confirmats.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, i el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Clínic, Jordi Gatell, van insistir que les possibilitats que el pacient tingui Ebola són "remotes", i que estan convençuts que "no hi ha cas", si bé s'ha activat el protocol per precaució, perquè "el risc zero no existeix".

El pacient no compleix amb els requisits mèdics -no ha tingut més de 38 graus de febre- establerts per activar el protocol d'Ebola, encara que els responsables del Clínic han decidit aïllar-lo perquè sí que compleix amb els criteris epidemiològics, en haver visitat un país infectat. El diplomàtic, que es troba bé i estable, està en una cambra aïllada i dotada de serveis de cures intensives, en una planta del Clínic que ja estava completament buida. Tant Mateu com Gatell van insistir que el pacient no compleix amb el 100% de condicions perquè s'activés el protocol per Ebola -ja que, per exemple, no ha tingut més de 38 graus de febre-, si bé s'han volgut curar en salut, ser "prudents i previnguts" i aïllar-lo abans de rebre, possiblement avui, el resultat de les anàlisis que confirmin si té o no el virus d'Ebola.

El diplomàtic, que fa cinc anys que viu a Barcelona, va viatjar al Senegal el juliol i entre els dies 17 i 19 d'aquest mes d'agost va visitar Guinea Conakry, encara que en una zona allunyada de les regions on s'han conegut casos d'Ebola. De Guinea Conakry, el diplomàtic es va desplaçar a Dakar, d'on dimecres, 20 d'agost, va volar cap a Barcelona. Tres o quatre hores més tard d'aterrar va començar a tenir febre, dolor en empassar i dolor generalitzat (fibromiàlgies generals), per la qual cosa dijous, 21 d'agost, cap a les 8 del vespre va anar ell mateix a l'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat.

Malgrat que no complia amb la totalitat de símptomes mèdics per ser sospitós de tenir Ebola, els metges de l'Hospital de l'Hospitalet van contactar amb el Clínic (el centre de referència a Catalunya en aquest tipus de malalties infeccioses), que va decidir ingressar-lo en el seu propi centre, a causa del seu historial epidemiològic, per haver estat a Guinea Conakry.

El pacient, que va comunicar als doctors que tenia passaport diplomàtic, va ingressar al Clínic cap a les 4 de la matinada d'aquest divendres, 22 d'agost, on està en una de les tres habitacions dotades d'aïllament estricte, on la seva família ja l'ha pogut fins i tot visitar, amb mesures d'aïllament. El trasllat del pacient des de l'Hospital de l'Hospitalet fins al Clínic s'ha fet en una ambulància dotada amb mesures d'aïllament.

En no haver-hi cas clínic confirmat, de moment no s'ha seguit el rastre de les persones amb les quals el diplomàtic ha estat en contacte per analitzar el risc d'infecció, segons van explicar Gatell i Mateu. Mateu va precisar que esperen rebre avui a la tarda el resultat de les anàlisis de les mostres del pacient que han enviat al Centre Nacional de Microbiologia, si bé confien que donaran negatiu.

De la seva banda, el responsable de malalties infeccioses del Clínic va avançar que, encara que els resultats fossin negatius, mantindrien al diplomàtic tres o quatre dies més aïllat, a l'espera de confirmar la contraanàlisi.

"Més val ser previnguts i extremar la prudència", va assenyalar el doctor Gatell, que va insistir que la possibilitat que el pacient tingui Ebola és "remota" però que s'han volgut curar en salut perquè "el risc zero no existeix".

De la seva banda, Mateu va reconèixer que a Catalunya hi ha hagut altres casos "més o menys sospitosos" en els que no han arribat a activar el protocol perquè no complien ni amb els requisits mèdics ni amb els epidemiològics.