Els serveis secrets del Regne Unit han identificat el gihadista britànic sospitós d'haver assassinat el periodista nord-americà James Foley, segons apuntaven ahir fonts governamentals al dominical The Sunday Times. Així doncs, d'acord amb aquestes fonts de l'executiu de Londres a què fa referència el rotatiu, el servei de contraespionatge britànic MI5 i el servei d'espionatge MI6 han revelat que el gihadista d'origen britànic que suposadament va decapitar el reporter és conegut per altres militants extremistes com "Jihadi John".

L'aparent assassinat de Foley, de 40 anys, que va ser segrestat a Síria el mes de novembre del 2012, va ser divulgat en un vídeo en fòrums gihadistes pel grup Estat Islàmic (EI), en el qual s'escoltava el suposat executor de la decapitació del periodista parlar en anglès amb accent de Londres.

Si bé les fonts oficials citades no aporten detalls sobre aquest individu, el diari indicava ahir que un sospitós clau és Abdel-Majed Badel Bary, de 23 anys, que va abandonar el seu domicili familiar al barri londinenc de Maida Vale, a l'oest de la capital britànica, l'any passat. Aquest home va penjar fa no gaire al seu compte de Twitter una fotografia de si mateix amb expressió greu, afegeix la informació.

Una "absoluta traïció"

En declaracions a aquest mateix dominical, el ministre d'Afers Estrangers, Philip Hammond, va afirmar que el suposat origen britànic del gihadista genera una "absoluta traïció" als valors del país. En aquest sentit, Hammond va indicar que el seu govern està invertint "recursos significatius" per tal d'eradicar el que va titllar de "barbàrie ideològica" i que, segons va assenyalar, podria amenaçar el Regne Unit. I és que coincidint amb altres membres de l'executiu de Londres, el cap de la diplomàcia britànica va opinar que "l'amenaça" procedent de Síria i l'Iraq podria durar tota una generació. "És horrible pensar que l'autor d'aquest acte atroç podria haver estat educat al Regne Unit", va afirmar el cap del Foreign Office, que va afegir que aquest fet perjudica els "valors i tot el que els ciutadans britànics defensen".

A més, el ministre britànic també va confirmar que el govern enviarà aviat subministraments als refugiats que fugen de l'ofensiva gihadista al nord de l'Iraq. "La nostra estratègia és clara. Estem invertint recursos significatius per eradicar aquest problema a llarg termini", va apuntar. De fet, la ministra d'Interior, Theresa May, va revelar dissabte passat els seus plans per redactar noves mesures legislatives per tal d'eradicar l'extremisme, en una lluita que podria durar "dècades".

Des que l'executiu de coalició de conservadors i liberaldemòcrates va arribar al poder el 2010, més de 150 ciutadans han quedat exclosos del Regne Unit per "comportament inacceptable", i la policia ha retirat 28.000 elements d'Internet relacionats amb el terrorisme.