El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van recórrer ahir un tram del Camí de Santiago, durant la primera jornada d'una visita de dos dies a Santiago de Compostel·la per abordar les principals qüestions que es tractaran al Consell Europeu a Brussel·les. Tot i que es tracta d'una reunió en un marc "informal", com va reconèixer divendres el portaveu de l'Executiu alemany, Steffen Seibert, es considera que s'abordaran "seriosament" les principals crisis globals i assumptes econòmics de rellevància europea, com "el creixement, la competitivitat i l'ocupació", així com els càrrecs comunitaris.

Rajoy va rebre la cancellera alemanya a l'aeroport de Santiago a dos quarts de sis de la tarda. Una mitja hora després, tots dos van emprendre un recorregut per un tram d'entre cinc i sis quilòmetres del Camí de Santiago, a prop de la capital gallega. Merkel i Rajoy van finalitzar en gairebé una hora el recorregut del camí. D'aquesta manera, Merkel va voler iniciar una visita de dos dies a Santiago.

La cancellera es va desplaçar, just després d'aterrar a la capital gallega, a O Pedrouzo, al municipi corunyès d'O Pino, que limita amb Santiago. Des d'allà, una zona eminentment boscosa amb roures, eucaliptus i pistes forestals, els dos mandataris van caminar fins a Lavacolla, als voltants de l'aeroport, ja a Compostel·la. Merkel vestia una camisa blanca de ratlles, pantalons del mateix color i sabates esportives marrons. Rajoy va triar de vestuari uns pantalons texans, una camisa de quadres i sabatilles blaves.

A l'inici de la ruta, tots dos van saludar els reporters, mentre caminaven a bon ritme i xerraven de manera distesa. Els pelegrins que eren en aquesta etapa del Camí de Santiago van preguntar als informadors què passava, a causa de la presència d'un dispositiu de seguretat, tot i que va ser bastant dissimulat. Molts, en conèixer la visita de Merkel i Rajoy, es van mostrar sorpresos. La cancellera també va haver d'escoltar xiulets i retrets, com "menys retallades", "fora la troica" i "vés per Alemanya, que això no és camí ni és res, el camí dur és dels espanyols".

Ruta coneguda a Alemanya

El Camí de Santiago és una ruta molt coneguda a Alemanya, país que aporta la quantitat més gran de pelegrins estrangers. A això hi ha contribuït l'èxit de vendes del llibre de l'humorista alemany Hape Kerkeling, on descriu les seves experiències com a pelegrí del Camí de Santiago. De fet, l'any passat 16.203 pelegrins alemanys van concloure el Camí de Santiago, xifra el 3,6% més alta que la de l'any 2012 i que suposa el 7,5% del total de pelegrins que van arribar a Compostel·la.

Així, Merkel s'ha desplaçat a la capital gallega per a una visita de doble caràcter: informal, amb el recorregut del Camí de Santiago i la visita a la catedral, i també de treball, a partir d'avui.