El vicesecretari general d'UDC, Antoni Font, assegura que la consulta del 9-N "serà legal o no serà", i demana al govern central que respecti la llei catalana que la preveu ja que "és constitucional", un acatament a la legalitat que fa que Unió rebutgi una possible declaració unilateral d'independència.

"El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries demostra que l'elaboració de la llei de consultes i el seu contingut s'ajusten a la legalitat. Per tant, amb aquesta llei, la consulta està emparada en la legalitat i és constitucional. L'Estat podrà oposar-se a la llei, però li costarà molt trobar un sol bri d'inconstitucionalitat", subratlla.

D'altra banda, Font afegeix que "si el govern vol defensar la Constitució i els drets i llibertats dels ciutadans, la seva obligació és permetre la consulta". "Si el Partit Popular no respecta aquesta legalitat emparada pel Parlament, justament perquè és catalana, farà el mateix que els que des de Catalunya demanen saltar-se la legalitat. Em sorprèn que des de Catalunya es facin declaracions de saltar-se aquesta legalitat quan la legalitat empara els nostres drets. Aquest no és el camí", apunta.

En aquest context, Font es pregunta: "què passaria si amb els mateixos arguments els contraris al dret a decidir promoguessin saltar-se la legalitat catalana? Quin és el límit? Què cal respectar i què no? Així no es construeix el model de societat que els catalans desitgem per a Catalunya".

Font es referma en les tesis democratacristianes, que aposten per la legalitat de la consulta, ja que, diu, "és la millor garantia de fer les coses bé i del respecte internacional". "El president Mas ho ha dit moltes vegades: la consulta ha de ser legal. Així ho diu CiU també. Duran ja va alertar Rajoy que si no dialogava i continuava donant l'esquena es podria trobar amb una declaració unilateral d'independència (DUI). Des d'unió subratllem que la consulta s'ha de fer i ha de ser legal. Per tant, no entenem ni preveiem una DUI. I tampoc farem res perquè Catalunya quedi fora de la UE. Són els tres punts que marquen les nostres línies vermelles en aquest procés", explica.

Per a Font, el govern del PP i el PSOE "abunden en el frontisme", i critica "la tossuderia i passivitat de Rajoy" perquè és "inaudita i irresponsable". "Rajoy està disposat a pagar la factura del cost econòmic que suposarà la inestabilitat política, i econòmica, de prohibir la consulta? És conscient dels efectes que la seva actitud provoca a Catalunya?", es pregunta.