La cancellera alemanya, Angela Merkel, va lloar ahir els arguments mostrats per part del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en contra el procés català assegurant que tot el que ha manifestat fins ara el mandatari espanyol sobre aquest afer "té molta lògica i crec que se li ha de donar suport". Amb tot, la cancellera alemanya no va voler entrar a valorar el fons de la qüestió perquè considera que es tracta d'un "assumpte de política interna d'Espanya". Per la seva banda, el cap de l'executiu espanyol va mantenir altre cop invariable la seva postura en contra de Catalunya. Així, el president espanyol va insistir ahir que "no se celebrarà cap consulta il·legal" i va voler destacar la divisió del Consell de Garanties Estatutàries sobre la Llei de Consultes que ha d'aprovar el Parlament de Catalunya en les pròximes dates.

Mariano Rajoy i Angela Merkel van fer aquestes manifestacions després de la trobada informal que van mantenir tots dos a Santiago de Compostel·la. Davant la premsa, el president espanyol va reconèixer que ha seguit molt de prop i amb "molta atenció" la validació la Llei de Consultes per part del Consell de Garanties Estatutàries. "Crec recordar que hi ha hagut cinc persones que van fixar una posició i quatre que en van fixar una de diferent", va assenyalar el president espanyol, tot descartant entrar "en un debat jurídic".

"Anant al fons de la qüestió, mantinc la mateixa posició que quan em vaig assabentar de la convocatòria d'un referèndum il·legal a través dels mitjans de comunicació. No se celebrarà cap referèndum il·legal. De cap de les maneres. No es pot demanar a cap president de cap país del món que l'autoritzi, sobretot quan el Parlament nacional ha dit el mateix i el Tribunal Constitucional també", va sentenciar el president espanyol durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació.

El president espanyol, Mariano Rajoy, considera que és un "disbarat" el plantejament d'una consulta d'aquestes característiques i ho va argumentar dient que la Unió Europea (UE) camina cap a processos d'integració i d'unificació, tot insinuant de nou que una Catalunya independent quedaria fora de tots els tractats europeus. És per això que el president espanyol es preguntava: "cap on volen anar alguns fora de la Unió Europea, fora del Banc Central Europeu i fora de la moneda única? Això no s'explica a molts ciutadans de Catalunya, i és una de les gran perversions de tot aquest procés a què assistim".

Durant la seva compareixença conjunta amb Angela Merkel, Mariano Rajoy va insistir ahir que "la meva posició no ha canviat ni canviarà", i va afegir que "la sobirania nacional està aquí. El que sigui Espanya ho decidiran els espanyols". "No hi haurà un canvi en aquesta matèria i no se celebrarà un referèndum il·legal al país", va concloure.