El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va manifestar ahir que el seu partit intentarà negociar amb la resta de forces polítiques la reforma electoral, però va insistir en la seva convicció que és "molt més respectuós" amb la voluntat dels ciutadans que sigui alcalde qui obtingui més vots.

El cap de l'Executiu espanyol es va pronunciar en aquests termes en la roda de premsa que va oferir juntament amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant la reunió de treball que tots dos mantenen a Santiago de Compostel.la, en ser preguntat per aquesta reforma de la llei electoral que el Partit Popular vol tirar endavant abans de les pròximes eleccions municipals i autonòmiques.

Rajoy va explicar que es reunirà amb el seu partit per definir la proposta i que intentaran parlar amb la resta de forces polítiques, que han mostrat el seu rebuig rotund a negociar. Però ha deixat clar que creu que és "molt millor" que sigui alcalde qui és escollit pels ciutadans que qui és fruit de pactes entre tres, quatre, cinc o sis partits polítics.

Rajoy va cridar l'atenció sobre el fet que la reforma hagi rebut tantes crítiques quan "ni tan sols s'ha plantejat formalment" i va insistir que el PSOE va incloure en els seus programes electorals passats que als ajuntaments governi la llista més votada.

Rajoy va plantejar que, o els socialistes estaven "molt equivocats" llavors o la proposta "no és tan dolenta", encara més quan s'aplica en diversos països "importants" de la Unió Europea.

Per la seva banda, Izquierda Unida va assegurar que no participarà en cap negociació o reunió amb el PP per reformar la llei electoral sobre la seva proposta "sobtada" que sigui la llista municipal més votada la que governi i va convidar el PSOE, si és que de debò està en contra d'aquest "cop d'estat a la democràcia municipal", que faci el mateix.

És la posició que tindrà IU, segons va avançar el seu coordinador general, Cayo Lara, en una roda de premsa després del període de vacances, davant aquesta iniciativa que el PP vol debatre aquesta tardor.

Cayo Lara va insistir que es tracta d'una mesura que canvia les regles del joc "a meitat del partit" i va assegurar que el PP no l'hagués promogut si no hagués estat pels resultats de les eleccions europees. Segons Lara, amb aquesta iniciativa, el PP tracta de "blindar" el poder de manera il·legítima, ja que les urnes previsiblement, va dir, no l'hi donaran legítimament.