El president francès, François Hollande, va nomenar ahir el seu nou executiu, el quart des que va prendre possessió del càrrec el maig del 2012, encapçalat per segona vegada per Manuel Valls i en què hi ha una majoria de ministres que continuen, però no els tres que havien criticat l'orientació econòmica de l'executiu.

El fins ara ministre d'Economia, Arnaud Montebourg, que amb els seus dubtes sobre el rumb del govern va provocar la crisi actual, abandona el càrrec en favor d'Emmanuel Macron, fins fa uns dies secretari general adjunt de la presidència.

Benoit Hamon, que també havia emès dubtes sobre la política econòmica des de la cartera d'Educació, serà substituït per Najat Vallaud-Belkacem, la primera dona que es farà càrrec d'aquest lloc en la història de França.

El tercer ministre crític, la responsable de Cultura Aurélie Filippetti, deixarà la seva cartera a Fleur Pellerin, fins ara secretària d'Estat de Turisme.

Després d'haver-se anunciat dilluns passat la dimissió en bloc del govern i l'encàrrec d'Hollande a Valls perquè en formés un altre, el nou executiu té pocs canvis i manté la paritat, amb vuit homes i vuit dones.

Destaca l'entrada de Macron al capdavant de la cartera d'Economia, un home d'escassa carrera política, molt proper a Hollande i que als 36 anys ha desenvolupat la major part de la seva carrera en el món de les finances. Pròxim col·laborador d'Hollande i membre de l'ala més liberal del PS, se'l considera un dels artífexs de l'actual rumb de l'economia del govern, en particular el "pacte de responsabilitat" que preveu reduir els impostos als empresaris a canvi que es comprometin a fer més contractes. Tindrà la tasca de substituir Montebourg, un polític de dilatada trajectòria convertit en el portaveu de les teories més esquerranes en el si de l'executiu.

L'Educació recaurà en Vallaud-Belkacem, també de 36 anys, una fidel d'Hollande que forma part de l'executiu des que va arribar a l'Elisi i que hi ha anat incrementant el seu pes. Va començar com a secretària d'Estat i portaveu del govern, per ser nomenada ministra de Drets de les Dones, Urbanisme, Joventut i Esports en l'anterior govern de Valls, sortit de la derrota dels socialistes a les municipals d'abril passat. Ara s'ocuparà d'un dels ministeris més importants del país, pocs dies abans que comenci un nou curs escolar, en substitució de Hamon, representant de l'ala més esquerrana del Partit Socialista.

A punt de complir 41 anys, Pellerin, nascuda a Corea del Sud, també és a l'executiu des de la victòria d'Hollande el 2012 i també ha anat creixent en el seu si.

Fa el salt al lloc de la Cultura, deixat vacant per Filippetti, que va renunciar a seguir al govern descontenta amb la política econòmica ideada pel president i posada en pràctica pel primer ministre.

El govern manté els pesos pesants, com ara Laurent Fabius al capdavant d'Exteriors, Ségolène Royal a la cartera d'Ecologia i Christiane Taubira a Justícia. Aquesta última, que s'havia solidaritzat amb els ministres crítics, manté un lloc des del qual, entre d'altres, podrà impulsar la llei del matrimoni homosexual.

El nou executiu no té ministres ecologistes, però manté tres membres del Partit Radical d'Esquerres, que té 17 diputats, un suport necessari per al govern en un moment que molts socialistes es mostren crítics amb el govern.