Manos Limpias va presentar ahir la denúncia contra la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que demana la il·legalizació de l'associació. A la denúncia, a més, hi figura l'Ajuntament de Berga com a exemple d'administracions que han donat suport a l'entitat.

En concret, el punt número 18 de la relació de circumstàncies dels fets diu: "ajuntaments com el de Berga acorden en ple corporatiu defensar l'Assemblea Nacional Catalana". Si bé és cert que el consistori berguedà ha aprovat diferents mocions a instàncies de l'ANC i de suport a les seves activitats, no n'hi ha cap de suport directe i explícit a l'entitat. Entre les diferents propostes de l'ANC aprovades hi ha accions de suport a actes de la Diada, que es posi el CAT a les matrícules dels cotxes municipals i, recentment, la instal·lació a la plaça de l'Ajuntament d'un rellotge que marca el temps que falta per a la celebració del referèndum, recordava ahir el responsable de l'ANC a Berga, Lluís Ballús.

A la denúncia, Manos Limpias demana al jutjat que obri diligències contra Forcadell, en considerar que amb les activitats de l'ANC ha incorregut en els delictes de provocació, proposició i conspiració a la sedició, a més d'associació il·lícita. Paral·lelament, la denúncia sol·licita al jutjat que ordeni la suspensió de les activitats de l'ANC i procedeixi a la seva il·legalització. El sindicat entén que els fins de l'ANC són delictius, com demostra el seu full de ruta, que segons el sindicat crida la societat a "la desobediència al govern d'Espanya i a subvertir l'ordre constitucional". La denúncia subratlla que els "plans colpistes" d'ANC s'inspiren en un document de la Generalitat, que planteja "les mesures a adoptar en el cas que l'Estat espanyol es mostri bel·ligerant després de la declaració de la independència". Segons Manos Limpias, l'ANC "té dissenyat un exèrcit català" i "controla les urnes i les paperetes per a la votació del referèndum". Entén que Forcadell "ha superat el límit de la llibertat d'expressió" i que les actuacions de l'ANC "a més d'il·legals són il·lícites", atès que no respecten les regles del joc democràtic i a més "s'organitzen, inciten i indueixen a subvertir l'ordre constitucional".