El ministre principal escocès, el nacionalista Alex Salmond, va destacar en el segon debat televisat sobre la independència d'Escòcia que ningú gestionarà millor els interessos de la zona que els mateixos escocesos. El debat, que va guanyar clarament Salmond, va tenir lloc quan falten poques setmanes per a l'històric referèndum del 18 de setembre.

Davant de l'extitular d'Economia laborista Alistair Darling, líder de la campanya "Better Together" ("Millor junts"), que agrupa els tres principals partits britànics contraris a la independència, Salmond va insistir que ningú defensarà els assumptes d'Escòcia tan bé com "aquells que hi viuen i hi treballen". "Som un país ric, gent amb recursos. Podem crear països pròspers i una societat millor, una visió real per als escocesos. Aquesta és la nostra època, el nostre moment, deixin-nos fer-ho ara", va instar els votants indecisos Salmond, que governa amb majoria el Parlament autònom. En el duel, emès pel canal BBC One Escòcia i a BBC Two per a la resta del Regne Unit, els dos líders van desgranar els seus arguments per aclarir els interrogants que encara plantegen temes clau com la divisa, el sistema de sanitat públic o les reserves de petroli en el cas que prosperi el vot pel "sí". Darling va retreure a Salmong que advoqui per l'escissió sense tenir en compte "els riscos i els costos" que això implicaria i, sobretot, "sense tenir un pla B" en cas de no aconseguir la unió monetària amb el Regne Unit. "La diferència bàsica entre Alex Salmond i jo és aquesta, la meva prioritat és construir una societat millor i més justa. La seva és crear un estat separat sense importar els riscos i els costos", va dir.

Per al laborista, el sentit del Regne Unit és "compartir riscos i recompenses amb els nostres veïns, ser part d'alguna cosa més gran que aporti oportunitats i seguretat". Les incògnites entorn de quina divisa utilitzarà una Escòcia independent va ser sens dubte un dels punts més acalorats, un tema sobre el qual Darling va pressionar el líder de l'SNP per donar "respostes precises". "No hi ha respostes, especialment sobre la divisa. La divisa vincula els treballs i els preus, i els diners per als serveis públics dels quals tots depenem. Aquesta és la veritable amenaça per a Escòcia", va argüir el líder de "Better Together".

Davant el públic congregat al Kelvingrove Art Gallery And Museum de Glasgow -el museu i galeria d'art més important d'aquesta ciutat escocesa- i d'una audiència de 200 persones, Salmond va replicar que perseguirà "la millor opció per a Escòcia". El líder nacionalista va advocar per la unió monetària amb la lliura esterlina com a divisa com a millor solució tant per a Escòcia com per a la resta del Regne Unit, cosa que Londres no comparteix. "No necessitem permís per utilitzar la nostra pròpia moneda", va observar Salmond. Darling, més contundent en els seus arguments sobre aquest assumpte, va afirmar que en el cas d'una unió monetària amb una Escòcia independent, Londres sempre tindria l'última paraula pel que fa a les decisions d'impostos i despesa.

També hi va haver encreuament d'arguments sobre el Servei de Sanitat Pública (NHS), una matèria en què el líder nacionalista va assegurar que estaria més protegida de les retallades de Londres a l'empara d'una Escòcia independent. "Encara que el Govern escocès està al capdavant de la Sanitat, hi ha un efecte col·lateral de les retallades de la despesa pública a Anglaterra", va afirmar Salmond. Per la seva banda, Darling va respondre a Salmond que no voldria adoptar un camí "que portarà els serveis públics a patir més pressions", tenint en compte la població "cada vegada més envellida d'Escòcia".