El grup gihadista Estat Islàmic (EI) comet de forma regular crims de guerra i crims contra la humanitat a Síria, incloses tortures, assassinats i violacions, segons denuncia la comissió de l'ONU que investiga les exaccions comeses al país. L'informe es basa en entrevistes a 480 persones i documenta el període entre el 20 de gener i el 15 de juliol d'aquest any.

El text revela com els gihadistes de l'EI duen a terme regularment, principalment els divendres, execucions públiques d'homes -inclosos menors- acusats de col·laborar amb altres grups, i fuetades públiques a dones que no obeeixen el codi de vestimenta del grup i "gosen" sortir al carrer amb els cabells o la cara al descobert.

Sovint, els milicians de l'EI obliguen els transeünts, fins i tot els nens, a presenciar les execucions, que normalment es concreten mitjançant decapitacions o trets al cap. Els cossos dels executats, moltes vegades crucificats, es deixen a la vista del públic durant tres dies, com un mètode per terroritzar la població local.

Però la mateixa comissió de la ONU ha advertit que l'Estat Islàmic va créixer a l'abric de la guerra a Síria, i l'absència d'una solució per posar fi al conflicte no fa més que reforçar la milícia.

"La comunitat internacional està paralitzada per la manca de voluntat d'alguns països per posar fi al conflicte a Síria. La mateixa existència de l'Estat Islàmic hauria estat impossible sense el conflicte a Síria. No hi hauria Estat Islàmic si no estiguéssim entrant en el quart any de conflicte a Síria", va afirmar, rotund, en roda de premsa, Paulo Sergio Pinheiro, president de la comissió. La comissió va presentar ahir el seu vuitè informe, en què es fa ressò d'atrocitats, exaccions, crims contra la humanitat i crims de guerra comesos per totes les parts. "L'EI no té l'exclusiva de la brutalitat a Síria, que és compartida tant pel govern com per la resta de grups que combaten", va deixar clar Pinheiro.

El president de la comissió ha recordat que les atrocitats que el grup gihadista ha comès les últimes setmanes a l'Iraq "no són noves", atès que les havia comès amb anterioritat a Síria i les segueix cometent encara ara.

"L'absència d'una solució al conflicte a Síria no fa sinó alimentar la força de l'EI", va afirmar, i va aclarir que el moviment "és una força creixent" a Síria a causa dels recents èxits a l'Iraq. "Molt més ben organitzat i finançat gràcies a l'obtenció de considerables recursos i equipament militar a l'Iraq, el grup ha consolidat el seu control sobre àmplies àrees de les províncies del nord i l'est de Síria, en particular Dayr az Zawr", diu l'informe de la comissió.