John Jairo Velásquez Vásquez, àlies Popeye, excap de sicaris del càrtel de Medellín liderat per Pablo Escobar, va sortir ahir d'una presó del centre del país després d'estar pres 22 anys pels seus crims, van informar fonts oficials.

Velásquez, un dels pistolers més sanguinaris del càrtel de Medellín, va rebre divendres passat d'un jutge l'ordre de llibertat condicional en haver complert tres cinquenes parts de la condemna.

Popeye ha reconegut diverses vegades que va assassinar directament almenys 300 persones i que com a cap dels sicaris d'Escobar va coordinar uns 3.000 homicidis més en les dècades dels 80 i 90, com a part de la guerra del càrtel de Medellín contra l'estat colombià i contra màfies rivals. Entre les víctimes reconegudes per Velásquez hi ha el llavors procurador general de la nació, Carlos Mauro Hoyos, segrestat i assassinat per ell mateix el gener del 1988, nombrosos magistrats, jutges, periodistes i policies que es van oposar a l'imperi criminal d'Escobar i el càrtel de Medellín.

Des del cap de setmana passat la Policia i l'Institut Nacional Penitenciari i Carcerari (INPEC) havien reforçat la vigilància al penal i els seus voltants a l'espera de la sortida. Velásquez, que ha dit que tem per la seva vida, va sol·licitar en les últimes hores una mediació de la Defensoria del Poble per garantir la seva integritat en sortir de la presó. En una entrevista que va fer l'any passat a la revista Semana, Velásquez va dir que quan sortís de la presó li agradaria fer conferències als joves perquè no caiguin en els seus errors.