Ucraïna va denunciar ahir davant el Consell de Seguretat de l'ONU la "invasió directa" portada a terme per Rússia en el seu territori i va demanar la immediata retirada de les tropes russes, alhora que es reservava el dret a defensar-se. Segons l'OTAN, un miler de soldats russos han travessat la frontera amb Ucraïna.

"Ens reservem el dret de defensa", va afirmar el subcap de la missió d'Ucraïna davant l'ONU, Oleksandr Pavlixenko, en una sessió d'urgència del Consell de Seguretat per analitzar la crisi del país. "Demanem a la comunitat internacional que doni assistència efectiva a Ucraïna per resistir l'agressió de Rússia", va insistir Pavlixenko durant la sessió.

La reunió, que va durar hora i mitja, es va tancar sense que s'aprovés cap document conjunt. Rússia va presentar un projecte de comunicat de premsa que no va ser acceptat per tots, mentre que Lituània va demanar més temps per analitzar-lo. El representant ucraïnès va detallar els moviments de tropes i equips que han entrat a Ucraïna en les últimes hores i va dir que "més de 100.000 civils són ostatges dels invasors russos".

"La Federació Russa és plenament responsable d'aquesta catàstrofe humanitària. Exigim a la Federació Russa que retiri als seus tropa del territori d'Ucraïna", va insistir. També va dir que, amb aquesta incursió, Rússia s'ha convertit "en un poder nuclear que està ignorant" les obligacions internacionals per salvaguardar la sobirania d'altres països. En la mateixa sessió del Consell, el representant de Rússia, Vitali Txurkin, va dir que l'actual escalada a Ucraïna és "conseqüència de la imprudència de Kíev contra el seu poble".

Va confirmar, però, que hi ha "voluntaris russos" a l'est d'Ucraïna. "Ningú està ocultant aquesta realitat", va afegir, i va demanar a la missió dels Estats Units que digui "què estan fent els seus assessors militars a Ucraïna".

També va preguntar "quants mercenaris són allà participant en una guerra a milers de quilòmetres", mentre la representant dels Estats Units en el Consell, Samantha Power, somreia davant les acusacions del diplomàtic rus.

Així mateix, el Txurkin va demanar al Consell de Seguretat que exigeixi a Washington "que deixin d'interferir en els assumptes interns" d'altres estats.

Reunió d'Obama i Poroixenko

El president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar que el proper mes de setembre es reunirà a la Casa Blanca amb el president ucraïnès, Petró Poroixenko, per analitzar la crisi que viu aquest país. Poroixenko va anunciar aquesta setmana la dissolució de la Rada Suprema (Parlament) d'Ucraïna i la convocatòria d'eleccions anticipades pel 26 d'octubre pròxim.

D'altra banda, Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van responsabilitzar ahir a Rússia de l'escalada de violència que aquests últims dies hi torna a haver a Ucraïna i van apuntar als moviments de tropes russes denunciats per Kíev com la prova d'aquesta agressió.

"Acabo de parlar amb la cancellera Merkel sobre la situació a Ucraïna i estem d'acord que Rússia és responsable per la violència a Ucraïna", va dir el president nord-americà en una declaració que va tenir lloc a la sala de premsa de la Casa Blanca.