El primer ministre britànic, David Cameron, va destacar ahir l'opció "positiva" d'optar per la permanència d'Escòcia al Regne Unit en lloc de donar suport a la "inseguretat" i "incertesa" que generaria una eventual independència. El primer ministre britànic va passar ahir el seu segon dia a Escòcia per donar suport a la campanya de "Better Together" (Millor Junts), quan queden tot just tres setmanes perquè se celebri el referèndum d'independència d'Escòcia, el proper 18 de setembre.

Després d'assenyalar que la unió d'Escòcia amb el Regne Unit és "la millor fusió de la història", Cameron va insistir en el missatge positiu que aquesta regió romangui dins del país. "Mai he estat complaent amb aquest referèndum. És una qüestió tremendament important perquè respongui la població escocesa", va apuntar Cameron durant una visita a l'empresa d'enginyeria marina MacTaggart Scott, a la localitat escocesa de Loanhead. "Les enquestes pugen o baixen, però l'única consulta que compta és la del dia de la votació del 18 de setembre", va apuntar Cameron, que l'octubre dl 2012 va acordar la celebració del referèndum d'independència amb el ministre principal escocès, Alex Salmond.

L'última enquesta, que publicava ahir Daily Mail, assenyala que s'ha retallat la distància entre tots dos bàndols l'últim mes, si bé els escocesos partidaris de preservar la unió mantenen la majoria. Els partidaris de la independència sumarien el 41,6% enfront del 37,2% que es declaraven a favor fa menys d'un mes, mentre que els defensors de la unió serien ara del 47,6% enfront del 50,3%.

Per a Cameron, si els escocesos decideixen quedar-se al Regne Unit "sabran la divisa que utilitzaran, el que han de fer, i que són part d'una família de nacions que es recolzen entre si", ja que la campanya del no ofereix "claredat".

"Per contra, la campanya del sí només ofereix un gran desconegut. No ens pot informar de la seva posició sobre la Unió Europea, la seva posició sobre la moneda i moltes altres qüestions, des dels impostos a les fronteres", va afegir. Cameron va dir ahir que es tracta d'escollir entre "certesa enfront incertesa, el conegut enfront del desconegut i la qualitat de la família britànica de nacions davant la decisió irreversible de separar". Els més grans de 16 anys que viuen a Escòcia estan cridats a les urnes el 18 de setembre per contestar amb un sí o un no si estan a favor de la independència d'Escòcia del Regne Unit, del qual forma part des de fa 300 anys. El cens per a la consulta és d'uns 4,3 milions d'electors i el govern nacionalista escocès, promotor del referèndum, confia que la participació arribi al 80%, al voltant de 3,36 milions de persones.

Per la seva banda, el ministre principal escocès, Alex Salmond, va dir ahir que complirà el seu mandat al capdavant del govern autònom encara que el 18 de setembre fracassi la seva proposta a favor de la independència d'Escòcia. En un programa regional de ràdio de la BBC, el polític nacionalista va declarar que el 2011 va ser escollit, amb majoria absoluta, i que seguirà com a ministre principal d'Escòcia fins i tot si els escocesos rebutgen la independència en aquest històric referèndum, el resultat serà vinculant.

El líder del Partit Nacionalista Escocès, que conclou el mandat el maig de 2016, ha intensificat la campanya a favor de la independència quan queden només tres setmanes per a la consulta, igual que els partidaris del no, amb Cameron al capdavant.