La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que l'Executiu vol obrir un debat sobre la reducció del nombre d'aforats i les condicions de la capacitat, si bé ha advertit de la complexitat que comportarà, quan arribi el cas, aquesta reforma. Sáenz de Santamaria va fer aquestes consideracions després que el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, apostés en una entrevista per deixar el nombre d'aforats en només 22, pels 17.621 que hi ha actualment.

A la roda de premsa posterior a la primera reunió del Consell de Ministres després de les vacances, Sáenz de Santamaría va recordar que va ser el mateix president, Mariano Rajoy, que va considerar necessari obrir aquesta qüestió al diàleg entre les forces polítiques dins de les mesures de regeneració democràtica que es vol consensuar.

Va advertir, això sí, que aquesta qüestió no només afecta institucions de caràcter nacional, sinó també autonòmic, regulades pels estatuts d'autonomia, la qual cosa comportaria reformar-los igual que les normes estatals.

Davant la possibilitat que canviar el sistema d'aforaments requereixi una reforma de la Constitució i preguntada sobre si l'executiu estaria disposat a ampliar-la a altres assumptes, la vicepresidenta va insistir que un canvi en la Carta Magna ha de partir d'un acord ampli de les forces polítiques que no es dóna en altres qüestions, com la de l'organització territorial de l'estat.

El cas dels aforaments, va recordar, sí que sembla comptar amb la voluntat de la majoria dels grups polítics per limitar, acotar i aclarir aquesta condició, però en altres qüestions les postures per reformar la Constitució són més "divergents" que pròximes.

Soraya Sáenz de Santamaría va assenyalar en la roda de premsa que per a l'executiu és "bo" obrir el debat sobre els aforaments, va recordar la disposició de la majoria de les forces polítiques a abordar-la i va assenyalar que caldrà veure ara en quins termes es poden posar d'acord.