L'OTAN va exigir a Rússia que cessi les seves "accions militars il·legals" a Ucraïna, el seu suport als separatistes prorussos, i faci passos "immediats i verificables" per rebaixar les tensions en la crisi ucraïnesa. "Condemnem en els termes més enèrgics la indiferència de Rússia davant les seves obligacions internacionals", va assenyalar el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, després d'una reunió extraordinària de la Comissió OTAN-Ucraïna, celebrada a petició de Kíev. Rasmussen va qualificar de "greu escalada" l'"agressió militar de Rússia contra Ucraïna".

L'OTAN va deixar la porta oberta que Ucraïna ingressi a l'Aliança Atlàntica, en recordar que així es va decidir el 2008. Rasmussen va dir, a més, que l'organització respecta que el Parlament ucraïnès decideixi ara avançar en aquest camí en contraposició a la política anterior.

Per part seva, davant una audiència formada per estudiants, el president rus, Vladímir Putin, va afirmar que, encara que no vol un conflicte, Rússia és una de les "potències nuclears més poderoses". El president rus es va mostrar desafiador i va comparar l'intent de Kíev d'obtenir el control de les regions rebels amb la invasió nazi de la Unió Soviètica a la Segona Guerra Mundial. Putin va tornar a instar la cúpula ucraïnesa a decretar un alto el foc, al mateix temps que va dir a un grup d'estudiants que "han d'estar preparats per repel·lir qualsevol agressió a Rússia".

El president rus va justificar la contraofensiva "militar-humana" llançada pels rebels prorussos a l'est d'Ucraïna, ja que considera que busca defensar la població civil.

Els civils paguen amb les seves vides l'augment de les hostilitats a l'est d'Ucraïna, on els grups armats prorussos els utilitzen com a escuts humans i les forces governamentals els ataquen en el seu intent per reconquerir els territoris sota control rebel.

L'ONU ha determinat que des que va començar el conflicte -a mitjan abril-, almenys 2.593 persones han mort i gairebé 6.000 han resultat ferides, dades que exclouen les víctimes pertanyents a les tropes ucraïneses.