El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Josep Isern, ha fet un balanç molt positiu de la sinistralitat a les carreteres catalanes durant el mes d'agost. Segons les dades que ha proporcionat Isern, a l'agost hi ha hagut 10 víctimes mortals, mentre que la mitjana dels darrers cinc anys era de vint. Isern també ha apuntat que és el primer cop que no hi ha hagut cap accident mortal pel pont del15 d'agost ni per Setmana Santa. Pel que fa a l'operació tornada de l'estiu, el director de l'SCT ha explicat que ja han tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona un total de 160.000 vehicles dels 270.000 que es preveu que arribin. Segons ells, l'operació es desenvolupa amb "absoluta tranquil·litat".

El mes d'agost s'ha tancat amb un total de 10 víctimes mortals. Segons el director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, aquesta xifra representa una reducció del 52,4% respecte l'agost del 2013, quan van morir 21 persones. Isern ha recordat que d'aquests 10 morts, 3 eren de nacionalitat estrangera i van perdre la vida en l'accident més greu que hi ha hagut aquest mes d'agost, que es va produir el dissabte 9 d'agost a l'AP-7 a Vinyols i els Arcs (Baix Camp). En concret, van morir tres joves de nacionalitat francesa.

D'altra banda, el director del SCT ha explicat que és el primer cop a la història que no hi ha cap víctima mortal en vies interurbanes ni en el pont del 15 d'agost -l'any passat van morir 10 persones- ni tampoc per Setmana Santa. Segons Isern, aquestes bones dades es deuen a que "cada cop hi ha més conscienciació ciutadana i implicació de tots els agents vinculats amb la gestió i la seguretat viària, així com també amb les mesures adoptades des de l'administració en col·laboració amb els cossos policials". Amb tot, Isern ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia".

El director de l'SCT ha explicat que aquesta reducció de la sinistralitat mortal també s'explica pel "bon resultat" de les mesures adoptades pel Servei Català de Trànsit, els Mossos d'Esquadra i les policies locals. Entre aquestes accions, Isern ha destacat la instal·lació de panells fixes i mòbils a les carreteres, tant principals com secundàries. Segons Isern, s'han habilitat una vintena de panells a les carreteres secundàries que "han servit per donar instruccions de prudència en diferents idiomes: català, castellà i anglès".

El director del Servei Català de Trànsit també ha fet una valoració positiva de la col·laboració entre els cossos de seguretat -Mossos d'Esquadra i Policia Local-. "Continuem en la línia descendent en un any en què les coses no ens anaven del tot bé, ja que aquest 2014 la intensitat del trànsit és gairebé un 10% superior i el parc mòbil continua envellit", ha detallat Isern, qui ha afegit que enguany on hi ha hagut més accidents és a les autopistes i no pas a les carreteres secundàries.

Pel que fa al cos de Mossos d'Esquadra, durant el mes d'agost ha posat un dispositiu especial de trànsit amb un total de 7.516 controls planificats, entre els quals n'hi ha hagut 2.400 d'alcoholèmia, 1.530 de velocitat, 1.458 de transports, entre d'altres. Aquest últim cap de setmana d'agost, els Mossos han mobilitzat 924 agents i s'ha establert un dispositiu especial de trànsit amb un total de 758 controls planificats. L'intendent cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, Vicenç Gasulla, també ha afegit que, entre les mesures adoptades, la del Dispositiu Pas de l'Estret, amb la qual es pretén millorar la seguretat dels desplaçaments d'aquells conductors que viatgen al nord d'Àfrica, "està tenint bons resultats i cada cop hi ha menys problemàtica amb aquest col·lectiu".

Un 60% dels vehicles ja han tornat a l'àrea metropolitana de Barcelona

Pel que fa a l'operació tornada del mes d'agost, Isern ha detallat que a les set de la tarda un 60% dels 270.000 vehicles que entre aquesta tarda i nit han d'arribar a l'àrea metropolitana de Barcelona ja ho havien fet. "Estem fent una operació tornada amb força tranquil·litat i sense cap incident rellevant", ha valorat Isern, qui ha explicat que els dispositius de Mossos i Trànsit estan en ple funcionament. "Esperem que durant tota la tarda i vespre acabin d'arribar tots els vehicles i no hi hagi incidents rellevants", ha conclòs Isern.