El President català, Artur Mas, va assegurar ahir que convocarà la consulta per al 9 de novembre i va demanar al govern que "respecti la majoria social i parlamentària catalana" i no porti la consulta al Tribunal Constitucional (TC), qui "no tindrà més remei que suspendre-la".

"Aprovarem una llei de consultes per emparar legalment la consulta del 9-N? Sí, i probablement amb una majoria molt gran, si el PSC realment fa el que ha dit que faria. Això hauria de fer reflexionar a les autoritats de l'Estat. I, d'acord amb aquesta llei, el president convocarà la consulta? Doncs la convocarà. I per a quin dia? Per al 9-N i d'acord amb la pregunta acordada", va avisar.

En la seva intervenció durant el consell nacional de CiU a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), Mas va sortir al pas de l'anunci que el Govern impulsarà una doble impugnació, una contra el decret de convocatòria i una altra contra la pròxima llei de consultes.

El dirigent català va considerar que "el govern sap que si presenta el recurs, el TC no tindrà més remei que suspendre [la llei de consultes], perquè és obligat per llei. I no dic anul·lar-la, dic suspendre-la. El punt clau no és si el TC suspendrà la llei, perquè si el govern la demana, no tindrà més remei".

Per això, en el que ha qualificat com "el final del camí", va reclamat al govern que "respecti la majoria social catalana, el consens polític català, la majoria del Parlament, la llei de consultes i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que ens diu que la llei és constitucional".

"I amb això, la consulta es pot fer i es pot fer el 9-N. Estem fent les coses bé i les seguirem fent així en tot el que depèn de nosaltres".

Segons el seu parer, "si ells volen, això és perfectament possible i ja els hem demostrat des de Catalunya que és legal. És un tema d'estricta voluntat política i respecte entre tots. Si no l'hi ha, la llei sol serveix per espantar, anul·lar, trencar consensos", va dir.

Mas va insistir que "el compromís és amb la consulta i el dret a decidir", per "fer-ho, fer-ho bé i fer-ho junts", ja que "quan les coses es fan bé i junts, els resultats són millors", demanant unes decisions "parlades, pensades i consensuades".