La propera responsable de la diplomàcia comunitària, la italiana Federica Mogherini, i el futur president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, van rebre avui el "suport total" dels caps d'Estat i de govern de la Unió Europer per ocupar aquests càrrecs, segons el sortint Herman Van Rompuy.

"El suspens s'ha acabat, el nou equip del lideratge europeu està complet", va anunciar Van Rompuy, actual president del Consell Europeu, a la sala de premsa, on va ser rebut amb aplaudiments al costat de Mogherini i Tusk.

"Felicitats a tots dos. Teniu el recolzament total del Consell Europeu, aquest consens era molt important per a mi", va destacar.

Segons Van Rompuy, "hem celebrat diverses rondes durant aquest estiu, he parlat diverses vegades amb cada col·lega per estar segur que preníem la decisió correcta i amb el suport de tots".

Van Rompuy va destacar que el seu "bon amic" Tusk el substituirà al capdavant del Consell Europeu, la institució que reuneix als caps de govern i d'Estat de la UE, el proper un de desembre per a un mandat de dos anys i mig.

Tusk, de qui Van Rompuy va destacar la seva experiència i el seu lideratge a Polònia durant la crisi econòmica sense que el país caigués en la recessió, també presidirà els cims de dirigents comunitaris.

El president del Consell va destacar que Tusk haurà de fer front als "reptes" als quals s'enfronta la Unió Europea i en va esmentar tres en concret: l'estancament econòmic, el conflicte entre Ucraïna i Rússia, que va considerar la "amenaça més seriosa a la seguretat continental des de la Guerra Freda" i acomodar al Regne Unit en el si de la Unió.

"Aquestes tres qüestions requeriran un lideratge ferm des del Consell Europeu", va assegurar el polític belga.

Respecte a Mogherini, Van Rompuy va destacar que la nova Alta Representant de la Unió Europea exercirà també com a vicepresidenta de la Comissió, per la qual cosa el seu nomenament va ser acordat amb el president electe d'aquesta institució, el conservador Jean-Claude Juncker.

Mogherini haurà d'enfrontar-se, al costat de la resta dels membres de l'executiu comunitari, a l'escrutini del Parlament Europeu, de manera que, si rep el seu vistiplau, ocuparà el seu càrrec l'un de novembre, quan s'iniciï la marxa de la nova Comissió.

Van Rompuy va destacar que la política italiana assumeix el càrrec en un moment complex a nivell internacional.