El secretari general de CiU i president del consell nacional d'UDC, Ramon Espadaler, contempla que els militants del seu partit puguin tenir llibertat de vot en la segona pregunta de la consulta, això sí, votant a favor en la primera. De fet, ha apuntat que això és el que s'adequa més al programa electoral de CiU, que parla de dret a decidir i d'estat propi però no d'independència. "Com que hi ha tota aquesta possibilitat àmplia de sortides en la segona pregunta, contemplo molt seriosament deixar-ho a criteri de cadascú dels militants de CiU", ha dit a Catalunya Ràdio. D'altra banda, ha reconegut que ell no veu una llista unitària amb ERC ni tampoc una DUI en cas que no hi hagi consulta el 9-N.

Espadaler ha explicat que aquests dies ha tingut converses amb diversos dirigents i militants del partit i ha conclòs que el primer 'sí' en la consulta del 9-N està molt clar, però no passa el mateix amb la segona pregunta. En aquest sentit, ha reconegut que hi ha "una possibilitat àmplia de sortides", perquè hi ha veus que apunten que un estat confederal implicaria votar 'sí no' i d'altres parlen de votar a favor en les dues qüestions.

En aquest sentit, no ha descartat que el seu partit aposti pel 'sí' en la primera pregunta però deixi a criteri dels militants la seva posició en la segona. A més, ha argumentat que aquesta posició "s'adequa més" al programa electoral de CiU. "Vam concórrer amb el concepte de dret a decidir i estat propi, i aquí estem, però no vam concórrer amb un programa independentista", ha remarcat Espadaler, que ha constatat, per tant, que fins i tot seria ja per una qüestió de "pulcritud" amb el programa. En tot cas, això ho decidiran, ha recordat, els òrgans del partit, el més important dels quals és el consell nacional.

En preguntar-li per la possibilitat de celebrar la consulta el 9-N encara que el Tribunal Constitucional recorri la llei i el decret de convocatòria, el també conseller d'Interior ha subratllat que ell només contempla una consulta emparada per la legalitat. "El que no farà el Govern és fer escollir els Mossos entre el Govern i la llei. El Govern complirà la llei i el que faci ho farà a l'empara de la llei", ha argumentat.

En aquest punt, ha criticat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja estigui donant per fet que el TC suspendrà la llei de consultes. Dir això, al seu parer, és d'un "agosaradament exagerat", i ha recordat que la Generalitat va ser molt més pulcra amb el Consell de Garanties Estatutàries quan es va demanar el seu dictamen sobre la mateixa normativa. El número dos de CiU ha demanat a Rajoy que tingui respecte per la divisió de poders i ha recordat que si la ciutadania ha perdut la confiança en el TC és precisament per la "manca de respecte que se li ha tingut des de les institucions" arran de l'Estatut.

Espadaler tampoc no veu una llista unitària amb ERC en les properes eleccions ni una Declaració Unilateral d'Independència, tot remarcant que aquesta és la seva opinió personal. En tot cas, ha subratllat que aquestes són decisions que s'han de prendre col·lectivament i quan toqui en els òrgans del partit i de la federació. En el cas de la DUI, ha assenyalat que admetre-la ara seria com reconèixer que no es pot celebrar la consulta.

El cas Pujol

El conseller, que ha reconegut estar "decebut" pel cas Pujol, ha advertit que seria "reprovable" que el govern espanyol tingués coneixement del frau fiscal de l'expresident de la Generalitat i no el denunciés immediatament. "Seria un ús indegut i fraudulent del poder", ha apuntat.

Espadaler ha indicat que si ell tingués constància que es van cobrar comissions durant els governs de Pujol, les hauria denunciades, i ha instat tots aquells que en parlen a fer-ho si és que tenen proves. De tota manera, ha opinat que l'expresident hauria de comparèixer al Parlament, però ha remarcat que l'important és que ho faci, i no la data de la compareixença.