El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha descartat que la Generalitat es personi en el cas de frau fiscal de la família Pujol, com sí que farà l'Estat. Ha argumentat que Catalunya no té competències per fer-ho, i ha afegit que si les tingués, les faria servir "per lluitar contra el frau fiscal, i no per lluitar contra adversaris". I és que el conseller s'ha mostrat molt crític amb la compareixença al Conrés del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui ha acusat d'utilitzar eines d'Estat per "interessos partidistes" en lloc d'ocupar-se de perseguir el frau fiscal. Homs ha rebutjat que la compareixença al Parlament de Jordi Pujol pugui influir en el procés.

En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Homs ha subratllat que alguna força política vol querellar-se contra la família Pujol perquè dóna per feta una actuació corrupta dels governs que va presidir, criteri que no comparteix la Generalitat. En aquest sentit, ha recordat que els executius de Pujol van ser auditats i fins i tot sotmesos a comissions d'investigació sense trobar res il·legal. "No deixa de sorprendre'm que alguns que ara s'apunten a això tinguessin responsabilitats de govern. Què van fer durant set anys?", ha ironitzat.

Homs ha recordat que el mateix Pujol va situar el cas en un "àmbit de caràcter particular", però a més ha argumentat que la Generalitat no té competències en la lluita contra el frau fiscal, com sí que té l'Estat. "Ells són els responsables, és evident que han d'actuar", ha conclòs.

És més, ha assegurat que a la Generalitat ja li agradaria poder exercir aquest tipus de competències, i les faria servir "per lluitar contra el frau fiscal, i no per lluitar contra adversaris".

En aquest punt ha fet al·lusió a la compareixença de Cristóbal Montoro al Congrés, a qui ha acusat de "no creure en l'estat de dret ni en la legalitat", perquè "utilitza les eines de l'Estat al seu abast per usos partidistes". Homs ha demanat a Montoro que es dediqui a perseguir el frau fiscal, i ha opinat que les declaracions que ha fet no són pròpies d'un ministre d'Hisenda. "És un polític que ha acreditat que quan hi ha coses que no li agraden, actua com actua. Un dia són els actors i els amenaça, i un altre són altres i els amenaça", ha resumit.

Que Pujol comparegui el més aviat possible

Pel que fa a la compareixença de Jordi Pujol aprovada aquest dimarts al Parlament, Homs s'ha limitat a dir que ell creu que l'expresident i qualsevol que sigui cridat per la cambra catalana ha d'atendre el requeriment, i ha desitjat que sigui "el més aviat possible".

Ara bé, ha deslligat aquesta compareixença de la Diada i del procés en general. "El procés que viu Catalunya farà el seu curs, perquè és un procés de la gent, molt profund, amb molt arrelament i una gran capacitat de mobilització", ha al·legat. "Malament aniríem si estiguéssim pendents de la data", ha afegit Homs, perquè voldria que el procés és "tremendament superficial".