Dia decisiu. Els col·legis electorals d'Escòcia han obert aquest dijous a les 7 del matí, 8 hora catalana, en una jornada històrica que pot canviar per sempre el futur del país. Els escocesos van a les urnes per contestar a la pregunta: "Escòcia hauria de ser un país independent? Sí o No?". Els últims sondejos són tan ajustats que els experts apunten que pot passar qualsevol cosa. Un 97% dels escocesos s'han registrat per votar, una xifra rècord que fa predir una participació molt elevada que podria superar el 80%. Els ciutadans poden votar en un dels 5.579 col·legis electorals repartits per les 32 circumscripcions. El resultat final es coneixerà de matinada i s'anunciarà a Edimburg.

L'última enquesta, per 'The Times' i 'The Sun', apunta a una victòria del 'no' per un 52% dels vots, respecte al 48% del 'sí'. Les xifres són molt semblants a les publicades dimecres. Una enquesta per Ipsos situava el 'no' al 51% i el 'sí' al 49%, mentre que quatre més per 'The Telegraph', el 'Daily Mail' i 'The Scotsman' també donaven un 52% al 'no' i un 48% al 'sí'. Pels experts, aquests percentatges són massa ajustats per poder fer un pronòstic clar, i molt pot dependre del nivell de participació final.

Les autoritats esperen grans cues a la gran majoria dels col·legis electorals, especialment a les ciutats, i recomanen als ciutadans que evitin, si poden, anar-hi a les hores punta, com a primera hora del matí o al vespre. En total, s'han registrat per votar 4.285.323 persones, inclosos els joves de 16 i 17 anys, que poden participar en uns comicis per primera vegada. D'aquest total, hi ha 789.024 escocesos que han demanat votar per correu.

La participació, que podria arribar al 80%, pot ser un element clau en el resultat final. Els mitjans britànics i escocesos especulen sobretot en relació al sentit del vot del prop d'1 milió de persones que s'han registrat per participar en uns comicis per primera vegada i que, normalment, s'abstenen.

En la majoria de territoris d'Escòcia, per cada col·legi electoral hi ha uns 800 votants, una mesura ideada per evitar grans aglomeracions. En qualsevol cas, les autoritats han mobilitzat un nombre més elevat de personal per assistir a tothom qui ho necessiti en el moment de votar. A més, s'han imprès més paperetes de les necessàries per evitar que cap col·legi es quedi sense.

Els resultats

El recompte dels resultats del referèndum començarà immediatament després del tancament dels col·legis electorals, a les 10 de la nit, hora escocesa, 11 hores a Catalunya. Cada una de les 32 circumscripcions farà el recompte de la seva zona i anunciarà el seu resultat parcial. Tot i que no hi ha un horari oficial, es preveu que els primers resultats siguin a partir de la 1 de la matinada. Els resultats de les grans ciutats, com Edimburg, Glasgow i Aberdeen, es preveuen entre les 4 i les 5 de la matinada. Quan tots els 32 recomptes s'hagin fet, o quan sigui matemàticament impossible per una de les dues opcions guanyar el referèndum, s'anunciarà el resultat final des d'Edimburg.