Sis ajuntaments socialistes de la Catalunya Central han impulsat la celebració de plens per aprovar una moció de suport a la celebració de la consulta sobre la independència del proper 9 de novembre. En el conjunt de les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Anoia hi ha 90 consistoris que des d'ahir fins divendres aprovaran l'esmentada moció, que impulsen l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). A la comarca de la Cerdanya n'hi ha 10 més i, en el moment de tancar l'edició, 4 més a l'Alt Urgell, la immensa majoria de CiU.

Els regidors del PSC no han tingut una posició unitària en aquest tema. Mentre que a Manresa presentaven una moció pròpia i votaven en contra de la conjunta, en altres poblacions, com Sallent, votaven a favor de la proposta de l'AMI i l'ACM. Tal com han fet a Sallent, també és previst que els regidors d'Igualada donin suport a la iniciativa en el ple que se celebra avui. Ahir fonts del grup municipal s'expressaven amb un compromès "no fallarem" per donar per fet el seu vot a favor de la moció.

I en algunes poblacions de pes, com ara Bagà, ha estat el mateix grup municipal el que ha portat a votació el suport a la moció. Al Berguedà, també ha convocat ple l'Ajuntament socialista de Sant Julià de Cerdanyola. I en el cas del Solsonès, la moció s'ha aprovat o s'aprovarà en els propers dies en els 15 ajuntaments de la comarca. A Sant Llorenç de Morunys, amb alcaldia dels independents dels Piteus, també hi haurà aprovació amb el suport del grup socialista.

La iniciativa havia rebut el suport de 666 ajuntaments arreu del país ahir al vespre, una xifra que encara es podria anar ampliant en els propers dies. La llista detallada de l'AMI amb els municipis que feien la consulta ahir encara no recollia la totalitat dels inscrits (a les xifres de la infografia hi ha recomptats els 566ajuntaments de la graella de què disposava l'entitat). Tenir dos terços dels ajuntaments mobilitzats a favor de la consulta i el procés iniciat per Parlament i el Govern de Catalunya vol ser una nova demostració de força davant del govern de Rajoy i davant d'Europa, segons les entitats convocants.