El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, signarà aquest divendres, durant la reunió del consell de ministres, la impugnació del "procés de participació ciutadana" del 9-N davant el Tribunal Constitucional. Acompanyarà el recurs de la petició perquè s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució, que estableix la suspensió automàtica dels actes o lleis impugnats per l'executiu espanyol. El Tribunal Constitucional té previst abordar la qüestió durant el ple ordinari que tindrà lloc entre dimarts i dijous. Si admet a tràmit l'escrit, la consulta alternativa -o els actes que estiguin impugnats- quedaran formalment suspesos.

El consell de ministres es reunirà a les 10 del matí i sobre la taula tindrà el dictamen -preceptiu, però no vinculant- que la Comissió Permanent del Consell d'Estat ha aprovat per unanimitat aquest dijous. Tal com va fer amb el 9-N original i amb la Llei de consultes, el Consell d'Estat veu elements suficients d'inconstitucionalitat i recomana a l'executiu espanyol que impugni el procés de participació.

Els arguments que utilitza el Consell d'Estat per sostenir la petició parteixen de la consideració que el fet que el procés es vulgui celebrar amb l'ajuda de voluntaris, així com que les persones cridades a participar no siguin totes les inscrites al cens electoral, sinó que ho facin voluntàriament en un "fitxer de participants", "lluny d'atenuar els vicis d'inconstitucionalitat de què pateix el procés eleva, si es pot, la gravetat" d'aquesta inconstitucionalitat.

"El 9-N atepta contra la llibertat i igualtat del sufragi"

A més, considera que el nou 9-N "atempta contra la llibertat i igualtat del sufragi que és regla habitual en qualsevol sistema democràtic". D'aquesta manera, conclou "s'imputaria al poble de Catalunya una manifestació de voluntat orientada en un determinat sentit per les autoritats públiques convocants".

El fet que la pregunta del nou 9-N sigui la mateixa que a la consulta original, i també les suposades "indicacions" de la Generalitat a funcionaris i escoles, podrien ser els eixos del text que sortirà d'aquest consell de ministres, juntament amb els criteris que l'executiu de Rajoy ja va utilitzar per impugnar el primer 9-N: La Generalitat no té competències per preguntar als ciutadans sobre la sobirania espanyola i la decisió sobre el futur d'aquesta sobirania correspon única i exclusivament al conjunt dels espanyols.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va donar dijous per feta aquest dijous la suspensió de la consulta alternativa que "no compleix les condicions democràtiques". En declaracions des de La Moncloa, on va comparèixer al costat de la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, Rajoy va titllar el procés participatiu de "pseudoconsulta" i va criticar que "no té cens, ni llei que l'empari, ni llei que vetlli per la seva neutralitat, ni sabem qui són els membres de les meses".

Calendari

Un cop aprovada la presentació de la impugnació, els serveis jurídics de l'executiu espanyol l'han de traslladar al Tribunal Constitucional. El registre d'aquest organisme tanca aquest divendres a les tres de la tarda i no torna a obrir fins dilluns a les 9:30 del matí.

Sigui com sigui, el Tribunal Constitucional abordarà la qüestió al ple ordinari que celebra entre dimarts 4 de novembre i dijous 6, segons fonts d'aquest organisme. Tan bon punt l'admeti a tràmit, fet que provablement tingui lloc el mateix dimarts, els actes que l'executiu hagi impugnat de la consulta alternativa quedaran formalment suspesos.