El govern espanyol i la fiscalia van llançar ahir missatges semblants: diumenge no s'impedirà la consulta alternativa sempre que la Generalitat es quedi al marge del desenvolupament de la jornada i no es cometi una desobediència flagrant del Constitucional. El ministre de Justícia, però, no va aclarir què entén per intervenció del Govern català, mentre que la Fiscalia de l'Estat es va limitar a assenyalar que estarà "atenta" als esdeveniments. De moment, els fiscals catalans (inclosos els de la Catalunya Central), que són els que podrien demanar als jutges la retirada de les meses, no han rebut cap instrucció de la Fiscalia General de l'Estat sobre l'actuació que haurien de seguir diumenge, segons ha sabut aquest diari.

Així, d'una banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar que el govern no acudirà al Tribunal Constitucional si la Generalitat de Catalunya no promou actuacions en el desenvolupament de la consulta alternativa de diu-menge que ve. En roda de premsa al final de la Conferència Sectorial de Justícia, Catalá va respondre així després de ser preguntat sobre la possibilitat que la votació de la consulta es produeixi al carrer i no en col·legis o organismes dependents del Govern.

"Si la Generalitat no promou actuacions en el desenvolupament d'una consulta no autoritzada, no sembla que calgui requerir davant el TC ni als jutges i tribunals per actuar, perquè no hi ha infracció de l'ordenament jurídic", va dir. Això no obstant, no va esmentar quina seria l'actuació de l'executiu en cas que la Generalitat intervingui directament en el desenvolupament de la consulta alternativa de diumenge que ve.

En aquest sentit, va dir que si l'advocacia de l'estat i la Fiscalia observen que s'està vulnerant la llei, es "promourà l'actuació que correspongui". I, en cas que un ciutadà presenti una denúncia davant de qualsevol òrgan en relació amb la consulta, "s'haurà de veure si s'està violant l'ordenament jurídic".

Davant la denúncia de la Generalitat sobre que el recurs davant el TC impedeix la llibertat d'expressió, el ministre va afirmar que "ningú no impedirà" aquest exercici, perquè en "en una societat democràtica com l'espanyola, cada dia hi ha moviments populars i recollides de signatures".

"Però el que estem posant de manifest des de fas mesos és que un govern no pot promoure una consulta contrària a la Constitució", va afegir. A més, va titllar de "lògic i raonable" que les forces i cossos de seguretat a Catalunya actuïn per complir les normes, com ha de fer, va dir, la Generalitat.

D'altra banda, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, està "atent" als esdeveniments que tenen lloc a Catalunya i al compliment de la suspensió dels preparatius del procés participatiu per part del Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol, però no ha pres cap decisió sobre una possible actuació d'ofici. Tampoc no ha rebut, de moment, cap petició de l'advocat de l'Estat per actuar, segons apunten des d'aquesta institució.

A més, segons ha sabut aquest diari, de moment la Fiscalia de l'Estat no ha enviat cap instrucció als fiscals catalans sobre la línia d'actuació a seguir diumenge. L'únic que els ha demanat, de moment, és prudència i que no facin cap pas a iniciativa pròpia.

A més, l'advocat de l'Estat no ha presentat, de moment, cap petició a la Fiscalia perquè actuï per garantir el compliment de l'ordre de suspensió a Catalunya. La qüestió és ara, doncs, en mans de la Fiscalia, que és qui podria actuar de mutu propi i demanar als òrgans judicials (com per exemple al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) que emetin una ordre a la Policia Judicial, en aquest cas els Mossos, perquè garanteixi el compliment de la suspensió. Fonts judicials, però, van assenyalar ahir la improbabilitat que els Mossos acabin tenint ordres dels jutjats per retirar meses de votació.