L'Hospital de Sant Bernabé de Berga és un dels centres d'utilització pública menys eficients de Catalunya, mentre que la Fundació Althaia de Manresa es troba dins de l'estàndard exigit pel Departament de Salut, segons ha fet públic aquest divendres la Generalitat. L'Hospital de Sant Pau i l'Hospital Sagrat Cor, tots dos de Barcelona, són dos dels hospitals menys eficients de Catalunya, mentre que el Clínic, el Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre) i l'Hospital d'Olot (Garrotxa) estan per damunt dels estàndards mitjans.

Aquesta classificació figura a l'informe de la Central de Resultats 2013 de l'Agència de Qualitat i Avaluació del Sistema Sanitari de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut, que ha presentat el conseller, Boi Ruiz, en un acte al CosmoCaixa davant 300 professionals de la sanitat.

Per mesurar l'eficiència de cada hospital, l'AQuAS ha establert un "indicador sintètic d'adequació", que ha mesurat a partir d'unes ponderacions an 4 àrees: estades superiors a 20 dies, nombre de cesàries (a més cesàries innecessàries menys eficiència), hospitalitzacions potencialment evitables i gestió de les urgències.

Segons la classificació del departament de Salut, entre els hospitals menys eficients també figuren els hospitals Sant Joan de Reus, el de Figueres, el Sant Bernabé de Berga, el Sant Jaume de Calella, el de Campdevànol i el de Móra d'Ebre.

Aquests hospitals veuran com l'any vinent es reduirà la part variable, que és un 5 % del pressupost, que els destina la Generalitat, una partida vinculada a la consecució d'objectius.

Els hospitals l'eficiència dels quals està considerada dins del 'estàndard' són el Vall d'Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Joan XIII, Mútua de Terrassa, Arnau de Vilanova, Parc Taulí de Sabadell, Hospital del Mar, el de Terrassa i Sant Camil de Sant Pere de Ribes.

També estan dins dels estàndards marcats pel Departament de Salut, la Fundació Althaia de Manresa, el de Mataró, el de Granollers, el del Vendrell, Pius Hospital de Valls, el de Santa Tecla, el de Badalona, el de Santa Caterina, l'Esperit Sant, el psiquiàtric de Sant Boi, el de Viladecans i el de Puigcerdà.

Els que superen lleugerament els estàndards marcats són l'Hospital Trueta de Girona, el General de Vic, el d'Igualada, el de Palamós, el Sant Joan de Déu de Martorell, el de Mollet, el de l'Alt Penedès i el del Pallars.

Malgrat que l'Hospital de Sant Pau obté una puntuació d'eficiència més baixa que la resta d'hospitals, els seus usuaris són els que millor puntuen el seu servei, amb una nota mitjana de 8,4 en l'índex de satisfacció del seu servei d'urgències.

Segons l'informe, l'índex de satisfacció global en l'atenció urgent hospitalària de tots els hospitals de la xarxa pública és de 7,6 sobre 10.

Per obtenir la puntuació dels usuaris, l'AQuAS va formular preguntes com: "els metges li van donar informació sobre la seva malaltia o el motiu pel qual va anar a urgències?" i "¿li van resoldre el motiu pel qual va acudir?", entre d'altres.

En totes dues, l'Hospital de Sant Pau va treure millor nota que el Clínic, malgrat que aquest figura com a més eficient en la classificació de Salut.

El director de l'Agència de Qualitat i Avaluació del Sistema Sanitari de Catalunya (AQuAS), Josep Maria Argimon, ha afirmat que "no hi ha hospitals bons o dolents, cadascun destaca en alguna cosa i ha de millorar en un altre aspecte".

Argimon ha recordat que aquest és el tercer any que es realitza l'estudi centre a centre i "el resultat és francament bo, tenim un sistema sanitari que funciona" i ha subratllat que aquest estudi "és una manera d'incentivar els centres sanitaris amb l'objectiu que siguin millors i es comparin amb els del costat".

També ha remarcat l'"esforç del personal sanitari perquè el sistema es mantingui, perquè les retallades han afectat els sous dels professionals, la inversió i el retard, però segueix sent una sanitat de qualitat gràcies al treball del personal sanitari".

"No hi ha pràcticament països en els quals els hospitals ofereixin resultats així, això demostra que la sanitat i la societat catalana són madures", ha conclòs Argimon.