Hores després de l'assassinat de dos policies, la tensió i la divisió es van fer fortes, ahir, als carrers de Nova York, que viuen forts enfrontaments entre les forces de l'ordre i l'alcalde arran de les protestes contra la violència policial de les últimes setmanes.

La tragèdia registrada la matinada de dissabte -quan dos agents van morir després de ser tirotejats a sang freda per un individu que deia voler venjar les morts de diversos afroamericans- no fa més que evidenciar la fractura que es viu actualment a la ciutat. L'autor de l'atac, Ismaaiyl Brinsley, que es va suïcidar amb un tret poc després en l'andana d'una estació de metro propera, havia disparat hores abans a la seva exnòvia prop de Baltimore, a més de 300 quilòmetres de Nova York.

Ahir, en un gest inaudit, un ampli grup d'agents va donar literalment l'esquena a l'alcalde, Bill de Blasio, a la seva arribada a l'hospital on es trobaven els cossos de Rafael Ramos i Wenjian Liu, els dos assassinats. El gest, del que ahir se'n van difondre les imatges, deixa clar el malestar que existeix entre molts membres del departament pel que consideren una falta de suport per part de De Blasio davant les acusacions de violència policial i les protestes que s'han desenvolupat per aquest motiu.

"La sang de dos agents de policia executats està a les mans de l'alcalde De Blasio", va declarar en un dur missatge a Twitter la Police Benevolent Association (PBA), el sindicat de policies novaiorquès.

L'organització porta setmanes enfrontada al govern municipal, al que acusa de no recolzar la policia en el marc de les manifestacions arran de la decisió d'un gran jurat de no presentar càrrecs contra l'agent que suposadament va matar a un negre al juliol amb una clau d'immobilització prohibida.

Als policies els ha dolgut que De Blasio mostrés comprensió per les protestes i reconegués, enmig de la polèmica, que ha educat al seu fill Dante, fruit del seu matrimoni amb una afroamericana, sobre els "perills" potencials en cas d'interactuar amb un policia.

Arran d'això, la PBA va començar a distribuir entre els seus prop de 12.000 membres un document perquè el signessin demanant que l'alcalde De Blasio no acudeixi als seus funerals en cas que caiguin en l'exercici del seu treball. No ha transcendit, però, si els agents morts dissabte a la nit havien recolzat aquesta iniciativa.