Commoció i sorpresa. No només per la massacre, sinó per la forma en què s'ha executat l'atemptat al setmanari satíric Charlie Hebdo. Els principals estudiosos de l'islam a Catalunya asseguren a Regió7 que el mètode en què s'ha perpetrat l'acció terrorista no és l'habitual i queda al marge del que s'havia vist fins ara. Jordi Moreras, professor d'antropologia a la Universitat Rovira i Virgili i una de les persones que més ha estudiat la presència de l'islam al nostre país, explica: "fins ara vèiem dos mètodes de perpetrar atemptats. Per una banda teníem els que es feien amb explosius i per altra banda, els que portava a terme algun individu contra alguna persona concreta. I tot això responia, entre altres, al perfil del llop solitari. En aquest hem vist que un grup armat ha portat a terme una acció terrorista i que hi havia una preparació al darrere". Moreras afirma mostrar-se sorprès perquè les persones que han provocat la massacre "anaven amb armes de guerra, ja que portaven kalàixnikov i granades". Es tracta, doncs, d'armament molt difícil d'aconseguir, ja que els Estats tenen un control exhaustiu d'aquest tipus d'armes. "S'ha fet amb molta minuciositat. S'ha calculat molt com portar-lo a terme", destaca.

Creu que darrere d'un atemptat d'aquest tipus hi ha molt més que un simple grup de persones que diuen actuar per l'islam o el perfil que fins ara havien vist. "Crec que hi ha d'haver altres motivacions".

Moreras coincideix amb una altra veu acreditada sobre l'islam al nostre país com és Dolors Bramon, professora emèrita de la Universitat de Barcelona, a l'hora d'indicar que la massacre no té res a veure amb l'islam ni l'immigració. Bramon explica que mai abans el col·lectiu islàmic a Europa s'havia posicionat d'una manera tan clara en contra d'un atemptat terrorista. "Fins i tot imams importants van fer comunicats condemnant l'acció terrorista". Vol deixar clar que "simplement és terrorisme i no calen qualificatius". Els experts afirmen que és d'hora per parlar encara de les repercussions de l'atemptat.