La Policia espanyola ha detingut aquesta matinada a Ceuta quatre presumptes gihadistes, en una operació antiterrorista que continua oberta. La Policia investiga ara si els arrestats, que formaven una cèl·lula, preparaven les infrastuctures per cometre un atemptat en territori espanyol. Aquesta operació policial ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5. Durant l'actuació antiterrorista s'han fet dos registres domiciliaris a Ceuta.

Segons ha explicat el ministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz, el que més ha cridat l'atenció a la policia sobre els detinguts és el "gran paral·lelisme" amb els terroristes que van atemptar contra el setmanari francès 'Charlie Hebdo'.

Es tracta de dues parelles de germans "molt preparats i ensinistrats" tant des del punt de vista físic com mental, que estaven "disposats a cometre atemptats i fins i tot a immolar-se".

En els registres policials els agents han trobar armes blanques, alguna arma curta, uniformes de combat i caputxes, entre altres objectes.

L'operació l'han portat a terme la policia espanyola amb la col·laboració del servei antiterrorista del Marroc i la brigada provincial d'informació de Ceuta. Els quatre detinguts són de nacionalitat espanyola i origen marroquí, i integraven una cèl·lula jihadista "plenament preparada i disposada a atemptar a Espanya", segons el comunicat policial.

L'operació, anomenada Chacal, ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia de l'Audiència nacional i el titular del jutjat central d'instrucció número 5 i s'ha completat amb dos registres domiciliaris on els agents han trobat una pistola automàtica del calibre 9, uniformes de combat, passamuntanyes, plaques de matrícula de vehicles espanyols, matxets de grans dimensions, altres armes blanques i armes curtes, no de foc, munició, material informàtic i diversa documentació.

Els quadre detinguts actuaven seguint consignes impartides pel líder de l'organització terrorista de referència DAESH, Abu, Bker Al Baghdadi, a través d'una campanya de difusió mediàtica per internet.

Aquestes consignes se centren en la necessitat de recular i enviar nous combatents a les zones de conflicte, Síria i l'Iraq i també en la idoneïtat de cometre actes terroristes de repercussió mediàtica a qualsevol país occidental i especialment Europa.

Segons la policia espanyola els detinguts suposaven una "amenaça potencial" per a Espanya i destaquen els elements de "perillositat" i el seu perfil semblant als que recentment han actuat a París.