Uns 30.000 universitaris i alumnes de secundària, segons els sindicats estudiantils, i uns 6.000, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar ahir pel centre de Barcelona i van buidar les aules de forma desigual, en protesta per la normativa que redueix la durada dels graus a tres anys. La protesta, convocada pels sindicats d'estudiants SEPC, SE i AJEC amb el suport dels sindicats generalistes i grups de professors, va tenir també la participació de nombrosos estudiants de secundària.

La manifestació, que va començar al migdia a la plaça d'Universitat, es va dividir en arribar a la confluència de la plaça de Catalunya, on una part dels joves, bàsicament membres del SEPC i AJEC, va optar per anar cap a passeig de Gràcia i, la resta, del Sindicat d'Estudiants, va continuar el recorregut previst cap a la plaça de Sant Jaume. La primera marxa va finalitzar de nou a la plaça d'Universitat, on un grup considerable d'estudiants va ocupar de nou el rectorat de la Universitat de Barcelona, de la mateixa manera que ja van fer dimarts passat.

"Universitat pública i de qualitat" i "no a la privatització" van cridar els estudiants al rectorat de la UB, on també es va reclamar la fi de les retallades en ensenyament i que s'acabi la presència d'empreses i bancs a la universitat.

Esquitxada per moltes banderes independentistes i vermelles i negres, la manifestació del grup del SEPC i AJEC va viure uns moments de tensió quan alguns manifestants van tirar pintura de diversos colors i ous contra la façana de la seu de la Borsa de Barcelona, situada al passeig de Gràcia, sense més incidents.

El coordinador d'AJEC, Oriol Recasens, va explicar que l'aprovació de la reforma de reducció de graus de quatre a tres anys per part del ministeri d'Educació del PP és "un acte més de falta de democràcia, perquè no s'ha parlat amb la comunitat educativa". El portaveu del Sindicat d'Estudiants (SE), Borja Latorre, va valorar molt positivament els dos dies de vaga estudiantil, dimecres i dijous, convocats per aquesta organització a tot l'Estat, i va anunciar que "si la reforma del 3+2 no es paralitza, organitzarem una vaga general de tota la comunitat educativa els dies 17 i 18 de març per clavar un cop de puny a la taula i aconseguir que rectifiquin aquesta reforma".

Segons la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat, l'activitat acadèmica a les aules de les universitats públiques catalanes es va desenvolupar amb normalitat "amb algunes excepcions", malgrat la vaga.

A la resta de l'estat també hi va haver protetes. A Madrid, la Policia va intervenir a la Puerta del Sol al final de la manifestació convocada pel Sindicat d'Estudiants, després que un grup de mig centenar de joves radicals interrompés la lectura del manifest amb el qual es posava fi a la protesta. Al crit de "sindicat d'estudiants, sindicat de farsants", els radicals es van acostar als convocants de la protesta i van intentar encendre una bengala. La Policia va intervenir perquè els fets no anessin a més i tant els estudiants com els radicals van buidar la plaça després d'uns moments de caos.

D'altra banda, a València, l'acte convocat a la mateixa hora i lloc per la Coordinadora Estudiantil de València i pel Sindicat d'Estudiants va provocar alguna tensió entre els milers de manifestants, ja que la primera organització considerava que la segona "no tenen vinculació amb el món universitari". També la manifestació convocada al campus de Vitòria contra la reforma universitària va acabar amb l'encreuament de contenidors i el llançament de pedres, ampolles, petards i bengales als agents de l'Ertzaintza desplaçats al lloc, aldarulls que es van prolongar al voltant d'una hora.