La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a Badalona els quatre membres d'una família marroquina, un matrimoni i els seus bessons, que amb 16 anys tenien la intenció de viatjar de forma imminent a Síria per enrolar-se en algun grup gihadista aprofitant les vacances de Setmana Santa.

Els nois tenien previst sortir ahir al matí des de Badalona cap al Marroc, per viatjar més tard cap a la zona de conflicte a Síria, a través de Turquia, després d'haver contactat amb membres de xarxes de captació i enviament.

Amb aquests quatre detinguts s'eleva a una trentena el nombre de persones arrestades a Espanya durant els tres primers mesos de l'any per la seva suposada vinculació amb organitzacions gihadistes, enfront dels 40 de l'any passat, cosa que demostra que el ritme de detencions ha augmentat molt notablement, segons dades del Ministeri de l'Interior.

De fet, el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assenyalat que en el que va d'any s'ha evitat "si més no" que es desplacessin a zones de conflicte al voltant de 50 combatents estrangers.

A més, ha xifrat en 109 les persones que s'han desplaçat per integrar-se en grups terroristes, de les quals han retornat a Espanya una desena, la meitat ja és a la presó i amb l'altra meitat, ha dit, "s'està fent la feina que les lleis ens encomanen".

Els quatre detinguts d'ahir estaven sent investigats per l'alt grau de radicalització que presentava el seu entorn immediat, després de la mort d'un germà dels dos menors el 2014 a Síria, on s'havia desplaçat captat per grups gihadistes, que es va integrar en les files del grup terrorista Harakat Sham a l'Islam, afí a l'Estat Islàmic.

Així, els dos menors havien abandonat fa dos anys la seva formació acadèmica en un institut de Badalona per desplaçar-se a dur a terme els seus estudis alcorànics en una madrassa (escola alcorànica) de Tetuan (Marroc).

Segons els investigadors, els dos nois estaven immersos en un procés de radicalització i s'anaven a desplaçar a la zona en conflicte sirià-iraquià amb ple coneixement del seu entorn més directe, especialment de la seva mare, que era el membre més radicalitzat de la família.

La notícia ha sorprès els veïns del barri de Llefià de Badalona, que han comentat que no sospitaven res dels detinguts, a qui consideren "educats" i "bona gent".

"D'aquestes persones, amb qui nosaltres convivim, no t'ho esperes. Per als veïns ha estat un cop molt gran, res feia sospitar que estaven en aquest tipus de coses", ha assenyalat José Manuel, president de la comunitat de veïns del número 11 de l'Avinguda Amèrica de Badalona, on resideix la família. En la seva opinió, "mai havien generat problemes de convivència" i els menors estaven integrats al barri.

No obstant això, l'alcalde, Xavier García Albiol (PPC), ha assegurat que els bessons havien radicalitzat la seva manera de vestir i el seu pentinat fa unes setmanes. "La família havia tingut un comportament normal fins fa unes setmanes o uns mesos, però em comenten els veïns que van notar un cert canvi en la indumentària, el tallat de cabells, amb un perfil més radical per com anaven vestits".