El president espanyol, Mariano Rajoy, va criticar ahir el preacord del full de ruta sobiranista adoptat per CDC, ERC i entitats independentistes. El Govern català, per la seva banda, li va demanar que acceptés el resultat de les eleccions catalanes del 27 de setembre "sigui quin sigui".

En concret, Rajoy va afirmar que el nou full de ruta dels partits sobiranistes catalans era dolent en el seu fons i en la seva forma per a Catalunya i per a Espanya i va recalcar que cap govern no autoritzaria mai a Espanya la ruptura de la sobirania nacional. Rajoy es va pronunciar així en una roda de premsa conjunta amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en ser preguntat pel preacord signat per CDC-Reagrupament i ERC i entitats sobiranistes, que preveu una declaració d'independència en 18 mesos si les forces sobiranistes aconsegueixen la majoria al Parlament.

A la roda de premsa celebrada en finalitzar la reunió del Govern català, el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va respondre a Rajoy i va afirmar que el president del govern havia contribuït al "caràcter plebiscitari" de les eleccions del 27-S amb el seu rebuig al full de ruta sobiranista i el va instar a respectar el resultat dels esmentats comicis. Homs va precisar que Rajoy tenia el "legítim" dret d'estar en contra del procés sobiranista, però li va retreure que "no s'avingui" a acceptar la decisió dels catalans sobre el seu futur polític a través de les urnes, cosa que veia "poc democràtica": "nosaltres sí que ho acceptarem, sigui en un sentit o en un altre", va emfatitzar. Homs va retreure a Rajoy que s'anticipés al resultat de les eleccions del 27 amb la seva negativa a "acceptar" el resultat, i el va comminar a "respectar" la decisió dels catalans encara que "no li agradi".

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va afirmar per la seva banda que el procés sobiranista català s'havia "desinflat" entre els ciutadans i les forces polítiques i va criticar el nou full de ruta d'Artur Mas i Oriol Junqueras perquè "sona a més inestabilitat". En una entrevista a Onda Cero, Hernando va reiterar la "debilitat" que vivia el procés sobiranista, ja que, segons va destacar, en el seu inici comptava amb el suport de quatre partits i part del PSC i ara només reunia el suport d'"un i mig" -ERC i la meitat de CiU-. El secretari d'Acció Política, Ciutadania i Llibertats del PSOE, Patxi López, va criticar també el full de ruta sobiranista acordat per Mas i Junqueras perquè "nega la política i el diàleg" i va assegurar que ningú no podia proposar la independència unilateralment. Els partits polítics catalans també van comentar el preacord assolit sobre el full de ruta sobiranista. El president d'ERC, Oriol Junqueras, el va defensar perquè, va dir, "permetrà exercir la independència des del moment zero" i va instar els altres partits sobiranistes a sumar-s'hi destacant que hi havia demores que Catalunya "no es pot permetre".

Més reaccions

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar Artur Mas de "sacrificar Catalunya" i portar "la majoria dels catalans al precipici" només per salvar-se ell i el seu partit, un gest "egoista" que segons el seu parer havia de rectificar perquè el procés estava en "agonia absoluta". Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va descartar que la seva organització se sumés al full de ruta acordat per CDC i ERC per a després de les eleccions de 27 de setembre perquè considera que "aposta pel camí més curt" i "empetiteix" la majoria a favor del procés sobiranista.

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans (C's) al Parlament, Carina Mejías, va qualificar de "minoritari" i "ridícul" el preacord de full de ruta entre CDC, ERC i entitats sobiranistes, a més de considerar-lo un "intent de revifar un projecte mort" (en referència a l'independentisme).