L'Advocacia de l'Estat continua "vigilant i atenta" davant els diversos passos que es fan a Catalunya a favor de la independència tenint present que no pot actuar contra paraules, sinó només contra fets concrets. Aquesta és la posició que, segons fonts del Govern, manté l'Advocacia de l'Estat després que dilluns CDC, ERC i entitats independentistes arribessin a un preacord sobre el full de ruta que preveuen tirar endavant. Aquest pacte pretén declarar la independència de Catalunya 18 mesos després de les eleccions del 27 de setembre que ve si s'hi avala una majoria sobiranista.

Davant aquest preacord no hi ha actuació possible per part de l'Advocacia de l'Estat perquè, segons les fonts consultades, es tracta d'una declaració d'intencions i no d'una convocatòria tangible. "Però això no vol dir que no segueixi atenta de forma permanent a les accions que es puguin produir i a possibles esdeveniments futurs", van subratllar. És el que asseguren que ha fet des que el Govern li va encarregar actuar després de l'aprovació de la llei de consultes catalana i la convocatòria per part del President de la Generalitat, Artur Mas, de la consulta del 9-N. L'Advocacia de l'Estat va ser l'encarregada de redactar els corresponents recursos que es van presentar contra aquestes iniciatives davant el Tribunal Constitucional. El preacord sobiranista va ser rebutjat dimarts pel president de l'Executiu, Mariano Rajoy, que va subratllar que era dolent en el seu fons i en la seva forma tant per a Catalunya com per a tot Espanya i que va recalcar que cap Govern no autoritzarà mai a Espanya la ruptura de la sobirania nacional.

Les reaccions

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va puntualitzar ahir en relació amb el full de ruta que "no és de ningú en concret, és de tots", perquè hi ha aportacions de partits que no l'han signat, i va subratllar que el text "està obert" a modificacions. Segons Rovira, "és un preacord de full de ruta" per entendre que era "legítim" fer-ho quan ja hi havia un text presentat públicament fa dues setmanes. Ara bé, va indicar Rovira, "el text està obert i el que busquem és que s'hi sumin més partits i entitats en les pròximes setmanes o mesos", i en concret la CUP, Moviment d'Esquerres, EUiA, UDC i també ICV, "encara que aquesta última ja hagi dit que no ho desitja".

Segons Rovira, "de fet, hauríem de poder posar-nos d'acord tots els qui tenim l'objectiu comú que els ciutadans catalans puguin decidir el seu futur" i que després de les eleccions del 27-S "obtinguem un mandat clar". Va considerar, en aquest sentit, que les negociacions amb la CUP haurien de poder fructificar en un nou text assumit també per ella, ja que "l'èmfasi" que posa aquesta formació en el procés constituent, "ERC el pot compartir gairebé en el 100 per cent", i no creu que hi hagi dificultats perquè també ho puguin acceptar altres partits i entitats. Rovira va explicar que el preacord "no sorgeix de fa quinze dies, és el resultat de moltes reunions bilaterals que comencen quinze dies després del 9-N", i també va voler deixar clar que "no és de ningú en concret, és de tots, perquè fins i tot recull aportacions" de partits que encara no l'han subscrit.

En un altre ordre de coses, el coordinador general de CDC, Josep Rull, ha enviat una carta als militants on els informa que posteriorment se'ls trametrà una enquesta individual que servirà per preparar la convenció nacional que celebraran els convergents el 18 i 19 de juliol, preparatòria del congrés de "refundació" que tindrà lloc a final d'any. Al marge de treballar per obtenir uns bons resultats electorals, Rull també avisa que cal construir també el futur de Convergència.