Les víctimes de tràfic forçades a exercir la prostitució a Catalunya cada vegada són més joves, d'acord amb les ateses el 2014 per la congregació religiosa de les Adoratrius, que va ajudar 117 víctimes de tràfic d'éssers humans amb edats entre 18 i 24 anys, quan la mitjana el 2013 va ser de 30 anys.

La congregació lidera el projecte SICAR.cat d'atenció a víctimes de tracta, la majoria sotmeses a explotació sexual amb coaccions en carrers i carreteres, encara que per primera vegada també van atendre 2 dones esclavitzades en tasques de servei domèstic.

Segons ha explicat a Efe la coordinadora de sensibilització del projecte, Rosa Cendón, la majoria de les dones ateses l'any passat van ser africanes i romaneses, encara que hi havia 28 nacionalitats diferents, cap espanyola, i comencen a despuntar les xineses.

Entre les africanes, la majoria són nigerianes, encara que també hi ha senegaleses, cameruneses, malians i ghaneses i gairebé totes explotades sexualment en carrers i carreteres, "perquè en espais tancats costa més identificar aquestes situacions", segons Cendón.

En el projecte SICAR.cat, que aquest any ha rebut el Premi Solidaritat de l'Institut Drets Humans de Catalunya, hi treballen 14 persones, cinc d'elles religioses i la resta psicòlegs, treballadors socials i advocats, que atenen les víctimes les 24 hores del dia durant els 365 dies de l'any.

Les dones arriben al projecte que les Adoratrius van crear fa 13 anys a través de les policies, quan desarticulen xarxes de proxenetes, derivades de serveis socials o, "cada vegada, més rebem denúncies de clients de les noies que coneixen la seva situació i ens demanen que les ajudem", ha revelat Cendón.

Un cop contacten amb les víctimes, els ofereixen un servei integral, des d'allotjaments "anònims i protegits, fins a cobrir les seves necessitats bàsiques".

A totes, en situació irregular a Espanya, els ofereixen poder retornar voluntàriament als seus països, però l'any passat només 2 de les 117 van voler fer-ho.

"La majoria volen quedar-se i emprendre una nova vida aquí", per a la qual cosa també els assessoren per obtenir el permís de residència, denunciar els seus captors o recuperar la seva documentació, "moltes vegades falsificada o retinguda com a mesura de coacció".

També els ofereixen formació, encara que entre les víctimes també hi ha algunes universitàries enganyades per familiars o les seves pròpies parelles. "Cal trencar aquest mite, quan t'enganya un familiar, un conegut o la teva parella no acostumes a sospitar", ha apuntat Cendón.

Un 49 % de les víctimes ateses l'any passat van denunciar als seus explotadors i 19 van aconseguir permís de treball i residència, 13 per col·laboració policial i 6 per la seva situació personal. Tres més han sol·licitat asil.

Entre les víctimes, quatre van ser menors d'edat, fills de les dones explotades. "Algunes vénen amb els seus fills i altres es queden embarassades en el trànsit cap a Espanya", segons la coordinadora.

Cendón ha revelat que moltes vegades els nens són usats per poder entrar a les dones més fàcilment a través de les fronteres, i els fan anar i venir diverses vegades acompanyant altres dones que ni tan sols són les seves mares.

De les 117 persones ateses l'any passat, un 41 % té entre 18 i 24 anys, i un 57 % provenen del continent africà, especialment de Nigèria. Un 35 % van arribar procedents d'ONG, un 26 % de serveis socials i un 23 % de les policies.

Un 52 % estaven obligades a prostituir-se a Barcelona o província i la resta a Lleida, Tarragona i Girona. En un 33 % dels casos van ser captades per explotar-les per amistats, un 13 % per la seva parella i un 13 % per familiars.

El 54 % de les dones no van signar cap tipus de document abans de sortir del seu país i un 26 % es van sotmetre a un ritual com si fos un contracte. Un 51 % va utilitzar l'avió i un 38 % ho va fer per carretera, "cosa que desvirtua el mite de què tots els immigrants arriben en pastera", ha assenyalat Cendón.

El 46 % van fer un viatge directe i un 36 % van ser traslladades passant per diferents països de trànsit. El 49 % van ser alliberades per mitjans propis, el 33 % ho van fer a través de les forces de seguretat i un 8 % gràcies a la col·laboració d'un client.

"En el 41 % dels casos, tant la dona com la seva família encara es troben en situació de perill", segons Cendón.

El 2014, la víctimes de tràfic ateses han presentat 28 denúncies, 20 d'elles com a testimonis protegits, "cosa que demostra que les víctimes del tràfic d'éssers humans sí que denuncien".

Cendón ha destacat que "s'han produït avenços en la coordinació interinstitucional entre els cossos policials, la Delegació del Govern i la Fiscalia. No obstant això, continuen delegant la protecció i atenció a les víctimes en entitats especialitzades, i eludint les seves responsabilitats davant aquesta greu violació de drets humans", ha conclòs la coordinadora.